2024. április 25., csütörtök

Pro Urbe díjas a Sloboda Labdarúgóklub

Topolya község Pro Urbe díjjal jutalmazta az idén 100 éves bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklubot.

A faluban 1912-ben jegyezték fel az első focimeccset, az első klub pedig hat évre rá Ómoraviczai Labdarúgó Klub néven alakult meg, Facsar Albert vezetésével. Papp László helytörténész, a település sportmúltját összegző, 2015-ben megjelent Ép testben ép lélek című könyvében olvashatjuk, hogy a fociklubot 1922-ben a Szabadkai Ligában Jugović Atlétikai Klubként jegyzik, 1929-től Stara Moravicai Atlétikai Klubként, majd Keresztyén Ifjúsági Labdarúgó Egyletként, 1931-től a Krivaja nevet viseli. Az impériumváltás következtében 1941-től 1944-ig Bácskossuthfalvi Sport Klub, illetve Levente Sport Egylet a neve. Mostani megnevezését 1945-ben veszi fel. Korábban egyebek mellett kerékpáros, tenisz- és művelődési szekcióval is működött. Bácskossuthfalva első labdarúgópályáját a mai tűzoltóotthon területén alakították ki, majd 1930-ban a mai Id. Kovács Gyula Általános Iskola helyére költözött. A 70-es évek elején adták át rendeltetésének a ma is használt focipályát a Rekreációs Központ mellett, ahol egy délutáni edzés alkalmával Szűcs Szilárd klubelnöktől az iránt érdeklődtünk, hogy jelenleg milyen tevékenység zajlik az egyesületben.

– Jelenleg a Sloboda Labdarúgóklubban a pionírok és a kiskakasok csapatában csaknem 40, elsősorban helyi és pacséri gyermekkel foglalkozunk, és egy felnőttcsapattal veszünk részt a topolyai, verbászi, szenttamási és a becsei községek focicsapatait tömörítő ligában. Nem titkolt célunk, hogy visszajussunk egy szinttel feljebb a szabadkai községi ligába. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekekkel való foglalkozásra. Elsősorban a 2010-es, 2011-es és a 2012-es korosztály jár hozzánk edzésekre. Jelenleg csak fiúkkal foglalkozunk, a fiatal korosztállyal ketten edzünk, jómagam és Balog Sándor. Főleg barátságos mérkőzéseket játszunk a környező települések azonos korosztályainak csapataival. A Sloboda Labdarúgóklub koordinálásával zajlanak a népszerű kispályás tornák is a falunapi sportnap keretében, illetve a néhai Csubela Ferenc emlékének szentelve – tudtuk meg Szűcstől.

Az edzések körülményei jelentősen javultak azzal, hogy csaknem másfél éve átadták rendeltetésének a klub felújított öltözőit, zuhanyzóit.

A bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub reménységei (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub reménységei (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A felújítás előtt és közben nagyon nehéz, igazából lehetetlen volt megoldani az átöltözést, ezért az épületegyüttes felújítása idején minden meccset idegenben játszottunk. Manapság Bácskossuthfalván szinte hetente lehet focimeccset látni, azért is, mert a bajsai kadét- és pionírcsapat az utóbbi időben a mi pályánkon játszik. A meccsek iránt a falubeliek egy megszokott, megközelítőleg 50 fős „nézői csapata” érdeklődik – tette hozzá az egyesület elnöke.

A 4. osztályos Barna Viktor és a 2. osztályos Daróci Csanád lelkes tagja a Sloboda csapatának. Viktor csatárként azért szeret focizni, mert alig várja, hogy gólt rúgjon, és tetszik neki a szabadrúgás is.

– Örömmel tölt el, amikor focizok. Volt már arra is példa, hogy a nagyobb gyerekekkel játszottam, és akkor az volt a legjobb, amikor én indítottam el a labdát – mondta Viktor. Csanád nagyon szeret futni a labda után, és volt már arra is példa, hogy gólt rúgott.

– Apával szoktam otthon játszani, és amikor jól szerepelek egy mérkőzésen, akkor nagy az öröm – tudtuk meg az ifjú focistától.