2024. április 25., csütörtök

Aranyeső

Megkezdődött a hegyesiLITERAtúra

Tegnap délelőtt a kishegyesi helyi közösség tetőterében az Aranyeső községi vers- és prózamondó versennyel kezdetét vette a háromnapos hegyesiLITERAtúra rendezvénysorozat.

Az Aranyeső résztvevői, szervezői és zsűrije (Lakatos János felvétele)

Az Aranyeső résztvevői, szervezői és zsűrije (Lakatos János felvétele)

A szavalóversenyen ez alkalommal 20 kishegyesi és bácsfeketehegyi általános iskolás vett részt, akik három kategóriában szerepeltek. Az Aranyeső ez alkalommal Kishegyes újratelepítésének 250. jubileuma jegyében telt, így a versenyen kishegyesi írók, költők műveivel lehetett fellépni. Linka B. Gabriella, a rendezvénysorozat egyik szervezője és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az Aranyesőt 46 évvel ezelőtt szervezték meg először.

– Először 1972-ben vetődött fel a szavalás és a versenyezés gondolata, és 1973-tól napjainkig töretlen az Aranyeső hagyománya. A Csépe-emléknapoknak is jelentős része volt, akárcsak ma a hegyesiLITERAtúrának. Ahhoz, hogy irodalomkedvelő, olvasó embereket neveljünk, szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre. Az Aranyeső koncepciója az, hogy minden évben meghatározunk egy tematikát, főként vajdasági íróktól, költőktől. Az idén a témát a 250 éves évforduló jegyében határoztuk meg, kishegyesi írók és költők műveiből lehetett válogatni. Természetesen Németh István került előtérbe, hiszen az iskolás korosztályhoz szóló műveiben mindenki megtalálta a saját ízlésének valót – mondta el Linka B., majd hozzáfűzte, hogy örül a nagyszámú résztvevőnek, a felkészítő tanárok pedig szépen felkészítették a gyerekeket.

Az Aranyeső községi vers- és prózamondó versenyen végül a következő eredmények születtek: a 3-4. osztályosok közül Harangozó Kata lett a harmadik, Onhaus Emina a második és Paróczi Dominika Dorina az első. Az 5-6. osztályosok körében Boros Viola volt a harmadik, Papp Bence a második és Gál Flóra az első. A 7-8. osztályosoknál Verbászi Adél végzett a harmadik helyen, Vajda Noa Pálma a másodikon és Molnár Virág az elsőn. A gyerekek produkcióit a Krizsán Szilvia, Elor Emina és Náray Éva összetételű zsűri értékelte.

A HegyesiLITERAtúra támogatói a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a kishegyesi helyi közösség. Együttműködő partner az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola. A HegyesiLITERAtúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.