2024. március 28., csütörtök

Ingyenes délutáni foglalkozások a diákoknak

Moholon az általános iskola nyolc témakörben szervez szakköröket a tanulóknak egy kísérleti program keretében – Szeptember 30-ától várja a gyerekeket az iskolai napközi

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában az új tanévtől több újítást vezettek be a diákok érdekében.

Ezek között szerepel az a kísérleti program is, amelynek révén az intézmény tanárai a tanév folyamán nyolc különféle témakörben szerveznek délutáni ingyenes foglalkozásokat a tanulóknak harmadiktól nyolcadik osztályig. Emellett az iskolában a szerb tannyelvű tagozatokon tanuló diákok tanulhatnak magyar nyelvet is, valamint október 30-án megkezdi működését az első és második osztályos tanulók számára az iskolai napközi is.

Rade Radulaški (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

Rade Radulaški (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

Rade Radulaški iskolaigazgató elmondta, az oktatási minisztérium által indított kísérleti programba azért jelentkeztek, hogy a tanítás után érdekes és hasznos foglalkozásokat biztosítsanak a gyerekeknek. Megjegyezte, hogy ezeket a foglalkozásokat a tanulók érdeklődési körének megfelelően alakították ki. Emellett a szülőknek is szerettek volna kedvezni, hiszen a foglalkozások teljesen ingyenesek. Kiemelte, hogy szeptember elsején kezdtek bele a kísérleti programba, amelyben összesen 214 általános iskola vesz részt Szerbiában.

– A kísérleti programnak köszönhetően a moholi iskolában a tanév folyamán nyolc foglalkozás várja a diákokat a tanítás után. Ezeket a foglalkozásokat a délutáni órákban tartják meg az iskola tanárai. A programban harmadiktól nyolcadik osztályig vehetnek részt a tanulók. Szeptember elsejétől megkezdtük a foglalkozásokat, amelyek között szerepel az angol nyelv tanítása, az újságírás oktatása, a programozás és a modellezés, a színjátszás és az irodalom, a zene és az ének, a tánc, a sport és a kreatív barkácsolás. Olyan témaköröket öleltünk fel, amelyek a gyerekek érdeklődési körébe tartoznak, mert az oktatási minisztérium ránk bízta ezek meghatározását. Például az Englishland elnevezésű foglalkozás hasznos a diákoknak az angol nyelv tanulása miatt, valamint sok szülő anyagilag sem engedheti meg magának, hogy külön nyelvórára járassa a gyerekét. Erre a foglalkozásra 89 gyerek jelentkezett, a sportra 53-an jelentkeztek, a programozásra és a modellezésre pedig 37-en. Az idei tanévben az iskolában 381 diák tanul, közülük több mint 180-an részt vesznek a programban. A diákok a tanítás után hazamennek, majd 15 órára jönnek vissza az iskolába, ahol tanári vezetéssel és felügyelet mellett dolgoznak a foglalkozásokon. A gyerekeknek nem kötelező végig egy foglalkozásra járni, félévkor válthatnak, és kipróbálhatnak mást is. Nagy az érdeklődés a program iránt, szeretnénk folytatni a következő tanévtől is. A magyar és a szerb diákok együtt lesznek a foglalkozásokon, hogy barátkozzanak egymással, nem választjuk szét őket, mint a tanórákon – közölte az iskolaigazgató.

A moholi iskolában az idei tanévtől megkezdi működését a napközi (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi iskolában az idei tanévtől megkezdi működését a napközi (Csincsik Zsolt felvétele)

Rade Radulaški elmondta, hogy szeptember 30-ától várja az elsős és másodikos kisdiákokat az iskolai napközi Rúzsa Viktória tanítónő vezetésével. Megjegyezte, hogy az iskolában eddig nem működött napközi, az idei tanévtől szervezik meg először az elsősök és a másodikosok számára. A diákok kapnak ebédet, amelynek költségét fele-fele arányban állják a szülők és Ada község önkormányzata. A kisdiákoknak 11 órakor fejeződik be a tanítás, majd a napköziben elkészíthetik a tanítónővel a leckét, és más foglalkozásokat is tartanak nekik, közben megebédelnek. A szülők 15 és 16 óra között vihetik haza a gyerekeket. Az iskolaigazgató kiemelte, hogy az iskolai napközi létrehozásával a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni, hogy a gyermekeik felügyelet alatt legyenek az iskolában, amíg ők dolgoznak.