2024. április 23., kedd

Egészséges gyerekek – ősszel is

Ahogy múlik a szeptember, egyre inkább érezzük, újra itt van az ősz. A hosszú, didergős délutánok, a szitáló eső, az álmos nappalok nemcsak a felnőtteket teszik próbára, hanem a gyerekeket is. Kinek van kedve kimozdulni otthonról, ha kinn csípős szél vág az arcunkba? Egyre hamarabb sötétedik, a korábban estébe nyúlóan kint bandázó gyereksereg már szívesebben kucorog a négy fal között.

Bármennyire is érthető mindez, a gyerekeknek továbbra is nagy szükségük van arra, hogy letegyék az elektronikus eszközöket, és kilépjenek a világba.

Ha eddig jártak sportolni vagy különórára, akkor biztassuk őket, hogy a kellemetlen időjárási viszonyok ellenére érdemes elmenniük. Persze nem kell szakadó esőben mindenáron ott lenni, de megfelelő öltözet esetén a gyerekeknek nem árthatnak a hűvösebb napok és a szitáló esőcsöppek. Ha nyáron és szép időben szívesen tevékenykedett az udvaron, biztosítsuk a lehetőséget, és engedjük az őszi időszakban is kint motyogni. Sokszor a szülők szoktatják rá arra a gyerekeket, hogy csak napos időben lehet kinn lenni, mert sárosak lesznek, vagy megfáznak. Ha föl vannak öltözve, akkor nem fáznak meg attól, hogy kinn szaladgálnak, az egész napos benti lét viszont nem kedvez a gyerekek egészségének.

A táplálkozásra mindig oda kell figyelni, különösen ősszel van ennek nagy jelentősége. Ilyenkor, amikor kezdődik az iskola, a gyerekek sokszor nagy stressznek vannak kitéve.

A legideálisabb iskolai körülmények is új kihívásokat helyeznek a kisdiákok elé, ami érthető módon kihatással van ellenálló képességükre is. Az idei tanévben – bizonyára az időjárási változások is hozzájárultak ehhez – már szeptember második hetében megkezdték a gyerekek a betegség miatti hiányzásokat, pedig ilyenkor még valóban kevés a számonkérés, a tudásfelmérés. Inkább az jelentheti a megrázkódtatást, hogy a vakáció szabadsága után hirtelen a rendszeres korai kelés, az esetleges kialvatlanság, a napirendhez való alkalmazkodás olyan kihívások elé helyezi a fejlődő szervezetet, amelyek nagy energiát emésztenek fel. Tehát nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egészséges étrendnek, vitamindús táplálkozásnak az őszi időszakban is óriási jelentősége van – vagyis hiába a nagy rohanás, kapkodás, erre időt kellene szakítanunk. Általános iskolás gyerekek rendszeres iskolai étkezését figyelve azt kellett megállapítanom, hogy még mindig lehetne mit javítani gyerekeink étkeztetésének minőségén. Nem szabadna egy kis csomag sóspálcikával útra engedni a gyerekeket. A legjobb lenne, ha otthon reggeliznének iskolába indulás előtt a gyerekek, de ez nem mindig kivitelezhető. Ilyenkor gazdagabb uzsonnát csomagoljunk, gyümölccsel, zöldséggel, ha lehet. A cukros üdítő, kóla a nagyobb diákok rendszeres délelőtti étrendje, a kisebbek teát, vizet fogyasztanak inkább. Aki igénybe veszi az iskolai étkeztetést, annak jó tudnia, hogy egyelőre környékünkön a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó péksütemények vannak túlsúlyban, így aki azt választja, annak mindenképpen nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a többi étkezés minőségére, vagy kiegészíteni az uzsonnát otthonról vitt gyümölccsel, almával, szőlővel, banánnal.

Az elegendő pihenés is fontos része az egészség megőrzésének. Úgy látom, hogy a mai általános iskolás gyerekek és az óvodások is sokszor keveset alszanak, nemcsak egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen. Van szakorvosi ajánlás, hogy adott életkorú gyereknek mennyi alvást javasolnak, ez persze valahol mindig egyéni is, de a gyerekek egy része sajnos fáradtan, kimerülten érkezik az iskolába, nem alusszák ki magukat eléggé. A kialvatlanság kihatással van nemcsak tanulási eredményességükre, hanem érzelmi állapotukra, szociális kapcsolataikra is.

Az iskola mellett figyeljünk tehát oda, hogy eleget mozogjanak a gyerekek a friss levegőn, egészségesen táplálkozzanak, és eleget, pihentetőt aludjanak. Így máris sokkal többet tettünk gyerekünk iskolai eredményességéért, mint ha órákat görnyednénk vele a házi feladat fölött.