2024. április 25., csütörtök
26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, Szabadka

A dallamok szárnyán

Több produkciót élő zene jellemzett, a koreai előadó kajagumon játszott

Az elmúlt napokban meggyőződhettünk arról, hogy az idei Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramja a legkülönfélébb előadásokat foglalja magába. Egyesek szöveg nélküliek, mások épp a szövegre támaszkodnak. Némelyek erőssége a látványviláguk, némelyeknél pedig a zene kapott hangsúlyos szerepet, és ezek közt is szép számmal akadtak olyan előadások, amelyeket élő zene jellemez, az előadók a színpadon zenélnek, a hangszerekkel pedig olykor hangeffektusokat produkálnak.

A szép zöld madár című 110 perces lengyel előadás messzemenően az idei fesztivál leghosszabb produkciója volt. Egy mesét láthattunk egy királyról, aki szerette volna megtudni, alattvalói hogyan vélekednek róla. Mivel három lánytestvér volt a legőszintébb, így teljesítette a kívánságaikat, egyiküket pedig feleségül vette és királynővé tette. A másik két testvér viszont ettől nem volt boldog, az irigység lett úrrá rajtuk és elvetemült lépésre szánták el magukat. Az előadás a hiszékenységre szolgál tanulságul, azt is üzeni, jól gondoljuk meg kinek hiszünk és mit hiszünk el. A produkció közben a szereplők énekelnek is, hegedűn és harmonikán pedig zenészek játszanak. Ahogyan azt Bartosz Blachura színésztől megtudhattuk, örömmel játsszák ezt az előadást, mivel érdekes a formája – a commedia dell’arte, valamint a bábszínház ötvözete –, és szeretik a kézzel készített díszleteit is.

A messzi Dél-Koreából a Melletted című produkció érkezett, amelyet Hyejin Yun adott elő. Ő egy tradicionális koreai hangszert, a kajagumot mutatta be, amely valójában a citerára hasonlít. A kajagumnak selyemhúrjai vannak, előadásában az egyik húr elszakad, de ő megjavítja és tovább játszik. Hyejin Yun elmondása szerint a hangszere az életet jelképezi, amely során ha valami meg is szakad, azt helyrehozzuk és haladunk tovább, mert a legfontosabb az, hogy ne álljunk le. Hyejin Yun arról is szólt, hogy ő valójában zenész és szerette volna a gyerekekhez is közelebb vinni ezt a csodálatos hangszert, egy színházi előadás pedig ehhez remek lehetőséget ad. A produkció közben játszott is a gyerekközönséggel, akik együtt daloltak és tapsoltak vele, egyiküket pedig a színpadra szólította, így lett a segítője is. Hyejin Yun azt is elárulta, hogy amikor Koreában megkérdezi, hogy ki akar felmenni a színpadra, akkor a gyerekek egymást túlkiabálva jelentkeznek, de ő mindig azt választja, aki elsőként emeli fel a kezét.

A Boszniai Szerb Köztársaságból ezúttal a Branko Ćopić műve nyomán készült A sündisznó háza című előadás érkezett. A tanulságos meséből egyértelműen kiderül, hogy az irigység és a rosszindulat semmi jóra nem vezet. A róka, aki ezúttal is ravaszdi és gonoszkodó, túl akar járni a sündisznó eszén, maga mellé állítja a farkast, a medvét, és még a vaddisznót is, de végül mégis ők járnak pórul. Ebben az előadásban egy egész zenekart hallhattunk. Dalra fakadt a róka, gitározott a medve, hangosan szóltak a dobok, a produkció nézése közben olyan érzésünk is lehetett, mintha koncerten lennénk.

A fesztivál ma ér véget, a versenyprogram utolsó előadása A tücsök és a hangya montenegrói előadás lesz, amit a közönség 10 órától láthat a Jadran színpadon. A záróceremóniára, a díjazottak kihirdetésére és a díjak átadására 20 órakor kerül sor a szabadkai Gyermekszínházban.