2024. április 26., péntek

Szerbia a béke és a párbeszéd elkötelezettje

Aleksandar Vučić az ENSZ-ben mondott beszédében az önálló külpolitikára helyezte a hangsúlyt

A koszovói kérdés egyedüli reális, elfogadható és logikus megoldását az jelenti, ha egyik fél sem kap meg mindent, viszont mindkét fél eleget kap ahhoz, hogy kompromisszumról beszélhessünk – jelentette ki az ENSZ Közgyűlésen tett felszólalásában Aleksandar Vučić szerb államfő, aki a régióban uralkodó helyzetet választotta felszólalása témájának. Hozzátette: a rendezést senki sem akarja jobban Szerbiánál, az országnak a politikai stabilitás miatt van szüksége a helyzet mielőbbi megoldására. Úgy fogalmazott, Szerbia azon a véleményen van, hogy jogában van dönteni saját jövőjéről, s hogy hisz benne, a nagyhatalmak is a szerb álláspont mellett állnak ki, nem úgy, mint 1999 és 2008 között.

Az államfő meggyőződése szerint a koszovói kérdés rendezetlensége számít a legnagyobb gátló tényezőnek a régió és Szerbia gazdasági fejlődése szempontjából. Szerbia nem egy elszigetelt egység, Szerbia a Balkán része, nem lehet az államra úgy tekinteni, hogy nem vesszük figyelembe a környezetét, jelentette ki. Éppen ezért tartja fontosnak, hogy amikor kis államokról beszélünk, akkor sem csak azokat, hanem az egész régiót vegyük figyelembe, amelyre kihatással vannak, amelynek a részét képezik. Mindig a béke és a párbeszéd politikáját támogatja majd, tette hozzá, mert ez az egyedüli útja annak, hogy megteremtsük a nyugat-balkáni területen az egyensúlyt, amely nélkül pedig nem létezhet sem gazdasági fejlődés, sem életszínvonalat illető növekedés, jegyezte meg a szerb elnök New York-i beszédében.

Kifejtette továbbá, hogy Szerbia ma határozottan halad az uniós csatlakozás útján, soha korábban ilyen eltökéltnek még nem számított az integráció tekintetében. Közölte azt is, hogy a független és önálló külpolitika mellett döntött az ország, s a jövőben is azzal fog dicsekedni, hogy kiváló kapcsolatai vannak Oroszországgal és Kínával is, valamint egyre jobbak az Egyesült Államokkal is.

– Saját érdekeinket nézzük. Nem érdekel minket, ha valaki azért kritizál bennünket, mert földgázt vagy akár csokoládét vettünk bizonyos országoktól. Azt akarjuk, hogy polgárainknak jó legyen. Nem számít, miről mit gondolnak a nagyhatalmak. Hiszünk benne, hogy jogunk van önálló külpolitikai döntéseket hozni – húzta alá beszédében, s hozzáfűzte, nem kívánja takargatni, hogy a független külpolitika az ország célja, így erről nyugodt lélekkel számol be akár az ENSZ Közgyűlése előtt is.

Megjegyezte, hogy Szerbia az utóbbi években kiváló gazdasági eredményeket valósított meg, feltette azonban a kérdést, vajon a régióban jól élnek-e máris az emberek? Válaszában azt közölte, hogy a békének és stabilitásnak még évtizedekre van szükség ahhoz, hogy úgy tudjunk élni, mint a mai fejlett európai országok polgárai.