Sötétbe borult a Gmail és az Instagram is

Ennek az újításnak a felhasználó és az akkumulátor is örülhet

sk

2019. szeptember 26., 22:39

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A Google az elmúlt egy évben szép lassan a legtöbb alkalmazásában bevezette a sötét módot, de az egyik legfőbb applikációja, a Gmail eddig nem kapott ilyen témát. Most viszont már ez is csatlakozott a többi Google szolgáltatáshoz ebből a szempontból.

A sötét mód az Android és az iOS alkalmazásokat egyaránt érinti, és erre szükség is van, mert már mindkét platform gondoskodik a rendszerszinten biztosított sötét módról is. Mivel az Android 10 az akkumulátor kímélő módban már magától is átválthat a sötét módra, hogy ezzel is lentebb faragja a készülék fogyasztását, így az új rendszert futtató készülékeken már automatikusan be fog kapcsolni a sötét Gmail téma is. Ezt úgy dolgozták ki a szakemberek, hogy a betűk jól olvashatóak legyenek a sötét felület mellett is, valamint kényelmes élményt nyújtson, és még mutatós is legyen.

Alapbeállításban a Gmail mindig az Android és az iOS felületéhez fog igazodni, de lehet ezen változtatni manuális beavatkozással. Amennyiben a felhasználó azt szeretné, hogy a Gmail legyen mindig sötét, de az Android 10-et nem piszkálná ilyen szempontból, be kell lépni a beállításokba, azon belül a témákat kell keresni, és a sötét opciót kell kiválasztani. De az is megoldható, hogy a Gmail mindig világos maradjon, ehhez a Light módba kell tenni a témát a System default opcióról.

Az újítás használatba vételéhez az eddigi visszajelzések alapján frissíteni kell az alkalmazást, de egyébként a szerver oldalon aktiválja a funkciót a Google. Platformtól függetlenül 15 napba is beletelhet, mire mindenkinél megjelenik ez a lehetőség. És ez az Android égisze alatt a G Suite-fiók tulajdonosoknál is meg fog jelenni.

Szerencsére a sötét mód a jelek szerint minden fontosabb applikációban natívan támogatott lesz már, ezt ugyanis a felhasználók egy része mindig hiányolta. Az ilyen különleges témának több előnye is van, egyrészt rossz fényviszonyok mellett kíméli a felhasználó szemét, másrészt pedig az akkumulátorral is kegyesebb, ha az adott készülékben OLED technológiás megjelenítő található. A jövőben még további alkalmazásokban jelenhet majd meg a sötét mód támogatása. A Google is "tartozik" még appoknál ezzel, például a Térkép esetében még várni kell erre, de talán ez belátható időn belül meg fog változni.

Az androidos Instagram is elsötétül

Az androidos Instagram mellett a Google Play Áruház is a mostanában oly divatos sötét móddal újít.

Rég tudjuk, hogy 2019 egyik slágertémája a sötét mód. Az ilyen beállítás mellett az appok és kezelőfelületek nem égetik ki a szemeinket (főleg este, kevés fény mellett), valamint az OLED-kijelzős mobilok üzemidejével is jobban segítenek takarékoskodni, a teljesen fekete pixeleknél ugyanis energiát takaríthatnak meg a panelek. 

A jó hír az, hogy mivel az Android 10 rendszerszinten támogatja a sötét módot, ezért lassan minden nagyobb fejlesztő támogatni kezdi a sötét témákat. Most az Instagram androidos bétája kapott sötét módot, és a funkció elvileg Android 9.0 mellett is működőképes. 

A bétát használók egy részénél már ott a kapcsoló a sötét módhoz, illetve aki már Android 10-et használ, annál a rendszerszintű sötét mód is aktiválja az app sötét témáját. Kompatibilis továbbá az Instagram újítása a Samsung One UI kezelőfelületével is, már Android 9 Pie alatt is. Apróbb hibák azért még akadnak, ezeket remélhetőleg hamarosan javítják. 

Emellett sötét módot kapott mostanában az androidos OneDrive és Edge böngésző, valamint a Google Play Áruház sötét verziója is elkezdett felbukkanni a felhasználóknál. (ipon.hu és pcworld.hu nyomán)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége