2024. április 24., szerda

Egyenesen a pincéből

Olcsón juthatunk használati tárgyakhoz az egyre szaporodó garázsvásárokon

A nyugati országokban már régóta megszokott, nálunk még csak terjedőben van a garázsvásárok szervezése.

Húsdaráló, étkészlet, kerámiatál: a garázsvásárokon mindent megtalálhatunk (Gruik Zsuzsa felvétele)

Húsdaráló, étkészlet, kerámiatál: a garázsvásárokon mindent megtalálhatunk (Gruik Zsuzsa felvétele)

A jelenség azokat az egyszeri, esetleg rendszertelenül megismétlődő kirakodóvásárokat foglalja magában, ahol az eladó saját régi, már nem használt apróságaitól igyekszik megszabadulni. Olyan, mint a bolhapiac, de sokkal kisebb mértékű, hiszen az árusok csak a saját pincéjükben, padlásukon föllelt ingóságokat bocsátják áruba, nem vásárolják föl mások megunt csecsebecséit, hogy azokat értékesítsék. A cél az, hogy a megunt használati tárgyak új tulajdonosra leljenek, a bevétel csak másodlagos. Ezt pedig az árak is tükrözik: aki ügyes, már ötven dinárért igazi kincsekhez juthat hozzá.

A zentai Kelemen Sofia nemrégiben másodszor szervezett garázsvásárt. Az ötletet Debbie-től, kanadai barátnőjétől kapta, aki szerint feléjük mindennapos dolog a fölöslegessé vált apróságok kapualjban történő árusítása. Sofia elmondása szerint a helybéliek számára még újdonság a garázsvásár:

– Amikor az első garázsvásárt csináltuk, sokan nem éppen jó szemmel néztek ránk. Furcsa volt nekik, nem tudtak mit kezdeni a dologgal. Viszont akik külföldön élnek, de éppen itthon voltak, azok nagyon megörültek, hogy itthon is van garázsvásár. Anyósomnak rengeteg szép dolga volt, de az enyémekkel együtt ez már tényleg nagyon sok. Úgy gondoltuk, kipakoljuk őket, és szimbolikus áron továbbadjuk. Ugyanolyan, mint ha kimennénk a vásárba, és ott lehetne válogatni, csak most itthon csináljuk. Nem ebből fogunk meggazdagodni, de egy kis bevétel mindig jól jön.

Úgy tűnik, lassan a helyiek is hozzászoknak a garázsvásár gondolatához: Sofia szerint a második alkalomra már sokkal többen érkeztek, mint az elsőre. Aki szeret kincsekre vadászni, annak mindenképpen érdemes elmennie egy-egy garázsvásárra, mert régi könyvektől, levelezésektől kezdve szódásüvegen, konyhai reszelőn, fazekakon át játékokig és dísztárgyakig szinte bármire rábukkanhat.

Debbie vajdaságból elszármazott férjével költözött Zentára, hogy itt töltsék el nyugdíjas éveiket. Mint mondta, a garázsvásárok nagyszerű lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek megszabadulhassanak azoktól a dolgaiktól, amelyekre nincs szükségük, és amelyek csak a helyet foglalják:

– Ezek a tárgyak így nem a szemétben végzik, hanem valaki megveszi őket, az árus pedig egy kis bevételre tesz szert.

A garázsvásárok növekvő népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a közösségi médiában több mint ezren követik nyomon a Vajdasági Garázsvásár bejegyzéseit. Itt közvetlenül is lehet válogatni a fölkínált termékek közül, de időről időre szerveznek garázsvásárokat Zentán, emellett sokszor a más vajdasági településeken található, nem általuk szervezett garázsvásárokról is értesítik a követőiket. A régiségek, használt áruk között turkálni, majd rálelni valamire, ami szinte minket hív, semmihez sem fogható, elvarázsolt hangulatot teremt. Eladó és vásárló is jól jár, a használt árucikkek pedig a szemétdombra kerülés helyett újrahasznosulnak. A garázsvásár emellett kellemes családi program lehet egy hűvös őszi délutánon, amit a szabadban, társaságban tölthetünk el. A gyerekek többnyire nagyon élvezik, ha régi kacatok között válogathatnak. Ráadásul a közösség is profitálhat a jelenségből: egy-egy garázsvásár alkalmával nemcsak vásárolgatni lehet, de összegyűlhet a szomszédság, és új ismeretségek is születhetnek.