2024. április 25., csütörtök

Kiemelkedő építészeti alkotás

A báni palota történetével ismerkedhetnek meg egy új tárlatnak köszönhetően az érdeklődők
Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A báni palota a tartományi kormány és a tartomány képviselőházának mai épületegyüttese. A létesítmény jelenét és múltját hívja életre az a multimediális kiállítás, melyet ma este nyitott meg a Vajdasági Levéltárban Igor Mirović tartományi kormányfő, s amelyen Pásztor István, a képviselőház elnöke is szólt az egybegyűltekhez, mondván, a báni palotáról szóló történet a város és a tartomány gazdaságpolitikai és kulturális múltját, születő és elhaló államok történelmét idézi. A Báni palota – A háttérben rejlő történetek címet viselő tárlat célja, hogy felhívja a közönség figyelmét az eddig kevésbé ismert tényekre is Újvidék egyik legjelentősebb, legismertebb épületével kapcsolatban.

A palota Dragiša Brašovan építész tervei szerint 1936 és 1939 között épült. Az 1939–1941. évi időszakban a Szabadkától Kragujevacig terjedő Dunai Bánság közigazgatásának és bánjának székhelye volt, ugyanis a két világháború között, pontosabban 1929. október 3-ától, Jugoszláviát kilenc bánságra osztották fel. Vajdaság képviselőházának jelenlegi épülete a Dunai Bánság bánjának a rezidenciája volt.

A II. világháború után egészen az ötvenes évek közepéig a báni rezidencia reprezentatív helyiségeiben székelt az 1946-os alkotmánnyal kikiáltott Vajdasági Népképviselőház, továbbá hadsereg-otthonként is szolgált.