2024. április 19., péntek

Pocket Globe az Egységben

Az Egység Művelődési Állomáson a hétvégén megkezdődik a Pocket Globe fesztivál, amelynek keretében különböző nemzetek, kultúrák, hangszerek „ötvözetéből” egy koncertsorozatot valósítanak meg.

A Pocket Globe koncertsorozat vasárnap kezdődik az Egység Művelődési Állomáson (Dávid Csilla felvétele)

A Pocket Globe koncertsorozat vasárnap kezdődik az Egység Művelődési Állomáson (Dávid Csilla felvétele)

A belgrádi Todo Mundo fesztiválhoz hasonlóan, az Egységben a hétvégén elkezdődik a Pocket Globe manifesztáció, amelyen etno, dzsessz és experimentális zenei rendezvényeket tartanak meg.

Az első koncertre szeptember 29-én, vasárnap 20 óra 21 perckor kerül sor, amelyen fellép majd a Vardan Hovanissian&Emre Gultekin duó. Ez a két művész teljesen más fajta zenét játszik, mégis, fellépésükkel azt szeretnék bizonyítani, hogy a különbözőségek is jól megférnek egymással. Hovanissian Örményországból származik, és duduk hangszeren játszik, Gultekin pedig Törökországból jött, ő baglamán adja elő dallamait. Kettejük zenéje melankólikus-nosztalgikus érzéseket kelt a hallgatókban, szerzeményeikkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mennyire észszerűtlen a háború, és arra, hogy mekkora szükség van az emberek közötti harmóniára.

– A koncertsorozatban olyan előadók lépnek fel, akikre már régóta vágyik az újvidéki zenerajongó közönség, zenéjük a különbözőségek gazdagságát, sokszínűségét tükrözi, minden nyíltszívű zenerajongó számára igazi csemege lesz a koncertsorozat – mondták az Egység Művelődési Állomáson.

Az ezt követő koncertet október 2-án tartják meg, amely szintén 20 óra 21 perckor kezdődik majd. Ekkor a Rumbaritas együttes lép fel, a négy fiatalból álló gárda spanyolországi, franciaországi és belgiumi zenét ad elő. Meglehetősen nehéz őket egy zenei kategóriába sorolni, de éppen ebből kifolyólag a szervezők szerint „garantált” a jó buli.

A Dnevnik napilap honlapja beszámol arról is, hogy október 3-án újabb koncertnap következik, fellép a Daniel Lazar és Almir Mešković duó. Mindketten a Norvég Zenei Akadémián fejezték tanulmányaikat, több mint húsz éve zenélnek, főként klasszikus és etno irányzatot követnek. Fellépéseiken a roma dallamokat gyakran vegyítik Mozarttal. Ez a koncert is 20 óra 21 perckor kezdődik.

A koncertekre szóló belépőjegyek a Gigstix irodáiban vásárolhatók meg.