2024. április 19., péntek

Poenter, szibériai husky, westie

Nagyszabású kutyakiállítást tartottak a topolyai vásártéren

A hétvégén megrendezésre került XIV. Nemzetközi Kutyakiállításra több mint 480 kutyát neveztek be nemcsak Szerbiából, hanem Európa többi országaiból is.

A kiállítás győztese a felnőtt kutyák között egy poenter, a második helyezett egy szibériai husky, a harmadik pedig egy westie (west highland white terrier) lett. A fiatal kutyák kategóriájában első helyezett lett ezüst-fekete törpe snaucer, a második helyen mopsz végzett, harmadik helyen pedig német juhász. Topolya község legszebb kutyája francia buldog, a második fehér törpe uszkár, a harmadik pedig német juhász lett.

– Idén a legtöbb nevezés a border collie fajtából volt, de sok nevezés érkezett német juhászból, rottweilerből, angol buldogból, francia buldogból, amerikai stafford terrierből, golden retriverből és más fajtákból is. Az idén 480 kutyát neveztek be, 135 fajtát, Európa mintegy 17 országából, ez rekordnak számít az utóbbi tíz évben a nevezések számát illetően. A rendezvényen több világ- és Európa-győztes kutya is részt vett. Az ebek minőségét illetően az egyik legerősebb kiállításnak számít a topolyai kutyakiállítás az egész országban – foglalta össze Mezei Attila szervező, és hangsúlyozta, hogy a jól sikerült rendezvény sok munkát követelt. Köszöni az egyesület tagjainak a szervezést és a sikeres lebonyolítást, valamint a topolyai önkormányzat segítségét is.

Paróczi Pál nemzetközi különbíró, a Topolyai Kutyatenyésztők Egyesületének elnökségi tagja elmondta, hogy meglepően sok volt a kimagasló minőségű kutyák száma.

– Az, hogy melyik eb lesz a legszebb, nagyon sok mindentől függ. Minden kutyának van egy fajtaleírása, úgynevezett sztenderdje, és azt nézzük, hogy melyik kutya áll a legközelebb ehhez a leíráshoz, hogy melyik az ideális típus, mivel minden ország megadja a saját fajtáinak a leírását. Mondhatom, akadtak közülük igen kimagasló példányok Topolyán!