2024. április 25., csütörtök

Megújult a pravoszláv templom tornya

A pacséri Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt pravoszláv templom tornyának az építését 1891-ben fejezték be, mostanáig csak kisebb felújítási munkálaton esett át.

Állványerdőben a pacséri pravoszláv templom (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Állványerdőben a pacséri pravoszláv templom (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az elmúlt hetekben kicserélték a tornyot fedő lemezeket, a gerendákat, a kereszteket újra burkolták, és újra vakolták a külső falakat a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakembereinek hathatós szakmai támogatásával és felügyeletével.

– Még mielőtt felállították a torony körül az állványzatot, nem tudtuk, hogy a fedő lemez milyen anyagból készült. Lentről ítélve úgy tűnt, hogy az oxidációra hajlamos cink lemez, de a végén kiderült, hogy ellenállóbb alumíniumból készült. A tetőszerkezetet a 60-as években festették le az akkor beszerezhető festékkel, ami mostanra kezdett el peregni – tudtuk meg Paja Anđelićtől, a mintegy 500 lelket nyilvántartó gyülekezet lelkészétől.

Hamarosan modern elektronikus rendszerrel látják el a toronyórát, melynek szerkezete 1901-ből származik, és valamikor úgy működött, hogy naponta felhúzták.

– Hajdanán két lelkész szolgált a gyülekezetben, 3-an végezték a közösség gondnoki feladatait. Ma már képtelenség lenne megszervezni az ezzel járó napi feladatot. A toronyban három harang él, egy 150, egy 250 és egy 500 kg súlyú, és elektromos rendszer szólaltatja meg őket. A kisebb harangok a 19. század végéről származnak. A nagyharang el volt repedve, 5 évvel ezelőtt sikerült olvasztással megjavítanunk – mondta a pacséri pravoszláv gyülekezet vezetője.

A templomot a 90-es évek közepén újrafestették, és mint kiderült, a szakszerűtlenül felhasznált anyag nem volt szerencsés. A most alkalmazott, Svájcból hozatott alapanyagokra a Községközi Műemlékvédelmi Intézet tett javaslatot. A templom épületét tíz évvel ezelőtt körbe betonozták, de a szakvélemény szerint ez nem tett jót a falazatának. A problémát a hamarosan beépítésre kerülő nedvességelvezető csatornácskákkal tudják kezelni.

Hátra van még a toronyrész külső burkolatának újrafestése, a nyílászárók felújítása, illetve az óra megvilágítása. Jövőre szeretnék a templom teljes tetőszerkezetét felújítani. A torony felújítási munkálatait Topolya község 800 ezer dinárral támogatta, a hívek adakozásából 300 ezer dinárnyi összeg gyűlt össze, és ígéretet kaptak a falu helyi közösségétől is támogatásra.