2024. március 19., kedd
NAGYBECSKEREK

Újabb 74 honosítási kérelem

Magyarország szabadkai főkonzulátusa tegnap 28. alkalommal tartott kihelyezett konzuli napot Nagybecskereken. A vidék magyarsága ezúttal is élt a lehetőséggel: a Petőfi MME székházában 74-en kérelmezték a magyar állampolgárságot. A nagybecskereki konzuli napokon eddig több mint háromezer visszahonosítási kérelmet nyújtottak be.

Az érdeklődés folyamatos (Fotó: Kecskés István)

Az érdeklődés folyamatos (Fotó: Kecskés István)

–Továbbra is rendkívül népszerűek a kihelyezett konzuli napok és igyekszünk, nemcsak Nagybecskerekre, hanem Vajdaság-szerte minél több helyre eljutni. Természetesen a magyar állampolgárság megszerzésének a követelményei nem változtak. Rendkívül fontos a magyar nyelvtudásnak, egy jó, megfelelő kommunikációs szintű magyar nyelvtudásnak, illetve a felmenőknek a megléte. Igazán nagy az érdeklődés, és biztos vagyok benne, hogy akár még az idén még egyszer eljövünk ide, Nagybecskerekre, mondta Sarlay Péter konzul.
A bánáti szórványban élők egy része még nem igényelte a magyar állampolgárságot, ezért továbbra is fontosak a konzuli fogadónapok, mondta Gabona Ferenc, a nagybecskereki CMH iroda vezetője. Tegnap nem csak nagybecskereki és muzslyai kérelmezők voltak, érkeztek Erzsébetlakról, Szentmihályról és Ürményházáról is. 

– Köszönet a szabadkai főkonzulátusnak, hogy továbbra is vállalja ezt a terepi munkát, amivel segít azoknak a kérelmezőknek, akik Szabadkától távolabb élnek. Már holnaptól jelentkezhetnek irodánkban az újabb kérelmezők, mondta az irodavezető.
Ahogyan az egyik kérelmező, Szabó Ilona mondta, a családjában a gyerekek és az unokák is már megkapták a magyar állampolgárságot, és úgy érezte, hogy most rajta a sor. Egyik lánya Németországban dolgozik, a magyar útlevéllel majd könnyebb lesz kiutaznia hozzá.  

Radu Fehér Ibolya családjában úgyszintén majdnem mindenkinek megvan a magyar állampolgársága, és most ő is szeretné megkapni. Anyagi okok miatt nem állt módjában Szabadkára utazni, ezért a kihelyezett konzuli nap segítséget jelent számára.