2024. április 19., péntek
FIFA-GÁLA

Az egyenjogúság jegyében

Lionel Messi és Megan Rapinoe, az év legjobb futballistái (Fotó: Beta/AP)

Lionel Messi és Megan Rapinoe, az év legjobb futballistái (Fotó: Beta/AP)

Keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni a milánói Scalánál a FIFA hétfőn rendezett fényűző gálájának. Az eseményen elsőként a legszebb gólnak járó elismerést, a Puskás-díjat osztották ki. A trófea a mindössze 18 éves, erdélyi származású Zsóri Dánielhez került, így ő lett az első magyar, aki elnyerte a kitüntetést. Zsóri a Debrecen színeiben lőtt óriási, három pontot érő gólt a Ferencvárosnak az NB I. tavalyi szezonjában. A díjátadón a FIFA a női egyenjogúság jegyében fő attrakcióként utolsóként adta át az év női játékosának járó jutalmat, amelyet az amerikai Megan Rapinoe érdemelt ki. A gálán mindemellett álló tapsot kapott az év legjobb női tizenegye is. A férfiaknál kisebb meglepetésre Lionel Messi kapta meg a legjobb focistát illető nyereményt, így a Barcelona támadója pályafutása során először vehette át ezt a kitüntetést.

A mezőnyjátékosok mellett természetesen a kapusokat is díjazták, ebben a kategóriában a brazil Alisson és a holland Van Veenendaal mondhatott köszönőbeszédet. A legegyértelműbb helyzet az edzőknél állt fenn, itt a Liverpool vezetője, Jürgen Klopp és a USWNT szövetségi kapitánya, Jill Ellis kapott díjat.

Díjazottak, az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi. Az év legjobb női játékosa: Megan Rapinoe. Az év férfi kapusa: Alisson Becker. Az év női kapusa: Sari van Veenendaal. Az év edzője férficsapatnál: Jürgen Klopp. Az év edzője női csapatnál: Jill Ellis. FIFA Puskás-díj: Zsóri Dániel. FIFA Fair Play díj: Marcelo Bielsa és a Leeds United. Az év férficsapata: Alisson, De Ligt, Ramos, Van Dijk, Marcelo, Modrić, De Jong, Hazard, Mbappé, Messi, Ronaldo. Az év női csapata:Van Veenendaal, Renard, Lucy Bronze, OʼHara, Fischer, Henry, Lavelle, Ertz, Morgan, Rapinoe, Marta.