2024. április 20., szombat

Nagyszülők a számítógépnél

Nagy az érdeklődés a VM4K informatikai képzése iránt

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ ötödik alkalommal szervezi meg a Nagyszülők online elnevezésű informatikai képzését. Ma került sor az első órára.

– Nagy az érdeklődés a képzés iránt, állandóan vannak jelentkezők. Ennek természetesen nagyon örülünk, és úgy látjuk, hogy ezt a továbbiakban is folytatnunk kell. Tizenhat embert tudunk fogadni egy-egy képzésen. Az órákat László Aranka informatika-tanárnő tartja. A visszajelzések alapján az derült ki, hogy a résztvevők nagyon szeretik a tanárnőt, mivel nagyon türelmes és odaadó az idősekkel szemben. A képzést szerdánként fogjuk tartani, és a kurzus öt alkalomból áll – tudtuk meg Csizmár Ritától, a VM4K általános referensétől.

László Aranka szerint a cél, hogy az idősek elsajátítsák az informatika alapjait.

– Fontos, hogy az időseket felzárkóztassuk, hogy a kortársaikhoz hasonlóan a számítógép segítségével ők is kapcsolatba tudjanak lépni távolabb élő ismerőseikkel, valamint, hogy megtanuljanak információt szerezni az internetről. Tehát megtanulják kihasználni az új világ lehetőségeit – szögezte le a tanárnő.

Bicskei Jusztina azért jelentkezett a képzésre, mert az interneten keresztül szeretné tartani a kapcsolatot külföldön élő gyermekeivel.

– Egy kicsit tudom kezelni a számítógépet, de mindez kevés ahhoz, hogy tudjak beszélgetni a gyerekeimmel. A legtöbben ezért jöttünk ide, hogy ezt megtanuljuk – mondta a képzés résztvevője.