2024. március 19., kedd

A fejlődés kulcsa a tudomány

A vajdasági magyar kutatók számára is elérhetőek az Alap a Tudományért pályázatai
Dr. Halasi Szabolcs

Dr. Halasi Szabolcs

Már elérhetőek az Alap a Tudományért (Fond za nauku) pályázatai a kutatók számára. Ez állami alapítású szervezet, amely az idén januárban jött létre. Célja a szerbiai tudományos-kutatási tevékenységek fejlesztése. A tudományos projektumok finanszírozása pályázati úton történik. Erről, valamint a tudományról és kutatásokról szóló legújabb törvényről dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár nyilatkozott lapunknak.

– Az Alap a Tudományért egy új kezdeményezés, amely azért jött létre, hogy még jobban tudják támogatni a tudományos-fejlesztési tevékenységeket. Az alap célja, hogy fejlessze a tudományos kutatásokat, és azok eredményeinek alkalmazását a társadalmi, technológiai, művelődési és gazdasági fejlődés érdekében. A feladata, hogy anyagi eszközöket és szakmai támogatást nyújtson a kutatóknak. A tudományos programok és projektek előkészítésével, megvalósításával foglalkozik. Biztosítja a tudományos kutatási projektumok anyagi hátterét, amelyeket nyilvános felhívások útján tesz közzé. Segít a munkafeltételek javításában, valamint támogatja a szakemberek továbbképzését. Biztosítja a nemzetközi projektumok anyagi hátterét. A tudományban dolgozó szakemberek és a társadalom általános fejlődését hivatott támogatni. Támogatóként vagy résztámogatóként vesz részt az infrastrukturális fejlesztésekben. Együttműködik az Innovációs Alappal és a gazdasági szereplőkkel azzal a céllal, hogy minél szorosabb viszonyt alakítsanak ki a tudomány és a gazdaság között. Emellett az Alap a tudományért egyik fontos célja a tudomány megismertetése a nagyközönséggel. Az alapnak vannak rövid-, közép- és hosszútávú programjai, amelyeket négy évre előre meg kell határozni. Miután meghatározták ezeket, meghirdetik a pályázatokat. – Reméljük, hogy az alap létrehozásával sokkal nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a tudományra. Fontos, hogy a gazdasági szereplők is felismerjék a tudomány jelentőségét, mivel az innovációs tevékenységeikkel színvonalasabb, korszerűbb szolgáltatásokat és minőségesebb termékeket kínálhatnak, ezáltal a gazdaság is fejlődik, és ebből később a polgárok is profitálhatnak – szögezte le dr. Halasi Szabolcs.

A szerb parlament július 8-án hozta meg a tudományról és a kutatásokról szóló új törvényt, amely július 16-án lépett érvénybe. Ez számos újdonságot hozhat az ország tudományos életében.

– Ennek a törvénynek a célja a tudományos kutatási minőség elősegítése, a tudományban kapott eredmények alkalmazása, a különböző testületek hatékonyabb munkája, a kutatási felszerelések hatékonyabb használata, valamint az innovatív, tudás alapú társadalom fejlesztése. A fő célja, hogy olyan tudományos kutatási szektor alakuljon ki Szerbiában, amely egyenjogú tagja lesz az európai kutatási térnek. Újdonságnak számít, hogy a törvény előirányozza, hogy a minőség és a láthatóság érdekében a tudománynak nyitottnak kell lennie. A kutatások eredményeinek is mindenki számára érhetőnek kell lenniük. Azok a személyek, akik tudományos intézetekben, kutatási-fejlesztési intézetekben vagy nemzeti jelentőségű intézetekben vannak munkaviszonyban, felsőoktatási intézményekben is dolgozhatnak. Előadhatnak a mester- és doktori képzésen, valamint részt vehetnek a mesterdolgozat és a doktori disszertáció védésen is – mondta dr. Halasi Szabolcs. Mint hozzátette, a törvény elkülöníti a magán- és az állami intézményeket. A tudomány nyit a gazdaság felé azzal, hogy támogatják a spin-off és a startup vállalkozások létrehozását. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, még szükséges néhány szabályzat kidolgozása. Ezek a tudományos-kutatási kinevezések pontos szabályozása, a hazai folyóiratok rangsorolása, egy országos szintű adatbázis a kutatókról és egy adatbázis a kutatóintézetek státuszának változásáról.

– A lényeg, hogy a tudománynak együtt kell működnie a gazdasággal, hogy a kutatási fejlesztések minél jobban elősegítsék a társadalom fejlődését. Ehhez kapcsolódva a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos-Kutatási Titkárság nemrég megjelent pályázata a tudomány és a gazdaság együttműködését szorgalmazza. A pályázat november 30-áig áll nyitva, és a következő linken érhető el: https://apv-visokoobrazovanje.vojvodina.gov.rs/avni-konkurs-za-finansiranje-programa-podsticanja-saradnje-naucnoistrazivackih-organizacija-i-privrede-u-2019-godini/?lang=lat. Az Alap a tudományért felhívásában pedig recenzenseket keresnek a beérkezett pályázatok elbírálásához. Ez a következő weboldalon érhető el: http://fondzanauku.gov.rs/open-positions-for-project-peer-reviewers/. Fontos, hogy a mi szakembereink is pályázzanak, hogy minél jobban képviseljék a kutatási érdekeinket – emelte ki dr. Halasi Szabolcs.