2024. április 26., péntek

Kultúra és párbeszéd

Növelni kell a halláskárosultak számára hozzáférhetőnek számító cikkek, beszámolók számát

A világhálón, a nyomtatott és az elektronikus sajtótermékekben is megtalálhatók a művelődés témakörébe tartozó különféle tartalmak, ha nem is olyan számban, mint azt sokan szeretnék, mégis jelen vannak, elérhetőek. Felvetődik azonban a kérdés, vajon mindenki számára egyformán elérhetők-e ezek a tartalmak, hol lelhetők fel különbségek, milyen lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy a megközelíthetőség növekedjen a hátrányos helyzetben lévő csoportok, például a fogyatékossággal élők esetében is. A Kultúra és párbeszéd elnevezésű projektumnak éppen az a célja, hogy a művelődési intézményekkel, a médiával, az állami intézményekkel és szakértőkkel folytatott kommunikáció révén feltérképezze, mi a helyzet Újvidéken a kulturális tartalmak hozzáférhetőségét illetően azok esetében, akik bizonyos mértékben halláskárosultak.

A törekvés központi célja az, hogy mire Újvidék belép a 2021-es esztendőbe, amikor is elnyeri az Európa kulturális fővárosa címet, a lehető legnagyobb mértékű hozzáférhetőséget szavatolja az érintett csoportba tartozó polgároknak. A projektum felismerte, hogy – mint sok más probléma megoldása során – e téren is a dialógus jelenti a kulcsot, így a párbeszéd eszközeivel próbálja megvalósítani a kívánt eredményeket. Rendszerszerű, nem egyszeri megoldásokra törekszik, olyan javulásra van szükség, melyet utána tartósan alkalmazni lehet, és pozitív hozadékát nem csak a kulturális fővárosi cím viselésének idején lehet majd érezni.

A felvázolt téma kapcsán holnap Újvidéken, a Vajdasági Levéltár épületében kerekasztalt tartanak a Levéltár, a Vajdasági Hallássérültek Szövetsége, a kisebbségi és helyi média fejlesztési központja és a Heror Media Pont szervezésében, a városi önkormányzat művelődési igazgatóságának és Svájc szerbiai nagykövetségének támogatásával, továbbá a Strauss Adriatic és a Coca-Cola cégek védnökségével. A konferencia megtartását az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 Alapítvány is segíti. Az eseményt 12 és 16 óra között tartják meg, és részét képezi az említett alapítvány Kulturális kaleidoszkóp elnevezésű programjának.