2024. április 20., szombat

Kéz a kézben a demokráciáért

A médiastratégia tervezete az újságírók biztonságára is kitér

A szabad és felelősségteljes médiumok, valamint a független igazságügy a demokratikus társadalmak tartóoszlopai – állapították meg a Médiumok és igazságügy – partnerek, vagy ellenfelek elnevezésű mai tanácskozás résztvevői. Az N1 tv hírösszeállítása szerint a felszólalók azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy a médiumok és az igazságügyi szervek együttműködése nem mindig felhőtlen, ám elengedhetetlen ahhoz, hogy erősödjék a joguralom, a polgárok pedig minőségi és valósághű tájékoztatásban részesülhessenek.

Željko Bodrožić, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) elnöke sajnálatának adott hangot, hogy a Kikindske hetilap szerkesztőjeként háromszor kellett külföldi igazságügyi szervekhez fordulnia, mivel Szerbiában nem járt sikerrel az igazságosságért folytatott küzdelmében. Mint hozzátette, nemegyszer előfordult, hogy az ügyben eljáró bírók behódoltak a politikai nyomásnak. A médiában és az igazságügyben is dolgoznak olyanok, akik ellehetetlenítik a szóban forgó területek megfelelő működését – mondta Bodrožić, aki sokat vár a készülő médiastratégiától – amennyiben azt alkalmazzák az elfogadást követően –, továbbá az újságírók biztonsága megóvásának céljából alakított munkacsoporttól.

A médiumok és az igazságügyi szervek közötti együttműködésnek szorosnak kell lennie – emelte ki felszólalásában Sinkovics Norbert, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) elnöke, hozzátéve, hogy az újságírókat érintő  legaktuálisabb és leégetőbb problémák egyike a biztonság, azaz annak hiánya. Az újságírók biztonságának kérdése valójában maga a közösség biztonságának a kérdése – nyomatékosította Sinkovics.

Utóbbi megállapítással Joseph Mellott, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerbiai küldöttségvezetőjének a helyettese is egyetértett, mondván, hogy amikor az újságíró válik célponttá, maga a társadalom és minden egyes polgár is azzá válik. Mellott örvendetesnek tartja, hogy a médiastratégia tervezetében kitérnek az újságírók biztonságának kérdésére.

A médiastratégia tervezetéről beszélt Dejan Stojanović, a művelődési és tájékoztatási minisztérium munkatársa is, mondván, hogy annak több szakasza is foglalkozik az újságírók biztonságának kérdésével. A NUNS kimutatása szerint 2016-ban 59 újságíró-ellenes támadást jegyeztek, egy évvel később 63-at, tavaly pedig 46-ot – derült ki Stojanović felszólalásából.