2024. március 28., csütörtök

Visszaadták a rektorátus kulcsait

A belgrádi egyetemi hallgatók vállalták a rektor asszony védelmét a politikai nyomástól

Miután a Belgrádi Egyetem rektora, Ivanka Popović a felháborodott egyetemi hallgatók mellé állt, azok az egyetemi hallgatók, akik 12 napon keresztül blokád alatt tartották a rektorátust, beszüntették a blokádot és ma reggel átadták a rektorátus kulcsait. A rektor kijelentette, az hogy Siniša Mali pénzügyminiszter doktori disszertációja kétségeket vet fel, és már öt éve nem született döntés arról, hogy a munka plágium-e vagy sem, sérti az egyetemnek mint intézménynek a tekintélyét.

Miután a keddi tárgyalás után eleget tettek a hallgatók (akik az 1 az 5 millióból egyesületet támogatják) fő követelésének, miszerint határozzák meg a Szakmai Etikai Bizottság végső döntésének időpontját a kérdéses doktori disszertáció ügyében, az egyetemi hallgatók átadták a rektorátus kulcsait, és a rektorátus ma már folytathatta a munkáját.

– Az egyetem bizonyítottan autonóm, saját integritással rendelkezik, szabad intézmény – emelte ki ma Mila Jovanović, az egyik egyetemi hallgató. Hozzátette, a következő időszakban mindent megtesznek, hogy a rektor asszonyt megvédjék az esetleges politikai nyomástól.

– A hallgatók kitartottak a követeléseik mellett, emelem kalapom előttük, és tisztelem őket ezért. A feladatunk megegyezik: védenünk kell az egyetem tekintélyét, és egyedül kell a saját problémáinkat megoldani – hangsúlyozta Ivanka Popović.

Kedden, a felek tárgyalását követően a rektor asszony bejelentette: követelik, hogy a Szakmai Etikai Bizottság 2019. november 4-éig hozza meg végső döntését annak kapcsán, hogy Siniša Mali doktori disszertációjában vannak-e nem akadémiai viselkedésre utaló elemek. Ezt követően Popović arra szólította fel a politikai élet és a közélet képviselőit, az államfőt és a kormányfőt, a minisztereket, a parlament elnökét, a hatalmi koalíciót képező parlamenti képviselőket, hogy tartsák tiszteletben a Belgrádi Egyetem autonómiáját és eljárásait, az egyetemi hallgatók és alkalmazottak szólásszabadságát, és viselkedjenek felelősségteljesen.

– Mint a Belgrádi Egyetem rektora, vállalva a morális felelősséget, az egyetemi hallgatók mögé állok, akik már 12 napja tartózkodnak a rektorátus épületében, felemelve szavukat az egyetem autonómiája és tekintélye érdekében – hangsúlyozta a rektor.

A történtekre reagált Aleksandar Vučić államfő is. New York-i tartózkodása alatt kijelentette, megérti a rektor asszony és az 1 az 5 millióból egyesületet támogató egyetemi hallgatók közötti szeretetet. Cinizmussal üdvözölte, hogy Ivanka Popović 15 napon keresztül nem végezte a munkáját.

– Nem tudom, hogyan reagálnék arra, ha valaki engem gátolna abban, hogy bemenjek a saját irodámba. Nem adjuk a rektor asszonyt semmi pénzért, ha lehet, jó lenne ha nem dolgozna még 15 napot – gúnyolódott az államfő, majd hozzáfűzte, a rektorátus a blokád ideje alatt pártkocsmává változott.

A rektorátust szeptember 13-án megszálló egyetemi hallgatók követelték többek között azt is, hogy a rektorátus kezdeményezze Ana Brnabić kormányfőnél Siniša Mali lemondását is a pénzügyminiszteri posztjáról. Ennek kapcsán a kormányfő már korábban közölte, nem kíván beleavatkozni a Belgrádi Egyetem autonómiájába, ám szerinte a hallgatók blokádja politikai színezetű, vagyis politikai megbízást teljesít. Hozzátette még, afelől nincs semmi kétsége, hogy Siniša Mali a kormány tagja marad, hiszen gyors és hatékony munkát végez, amivel hozzájárul a gazdaság erősödéséhez.