2024. április 23., kedd

Kártérítés a munkásoknak

Az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértéssel terheli Szerbiát

Szerbia öt állami vállalat 28 valamikori alkalmazottjának köteles fejenként 2 ezer eurót fizetni annak okán, mert az országban nem tartották tiszteletben azon jogukat, hogy ügyüket az illetékes bíróság észszerű időn belül tárgyalja, határozott az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A két külön határozat értelmében olyan munkásokról van szó, akiknek korábban szerbiai bírósági döntések értelmében ki kellett fizetni elmaradott béreiket.

A B92 hírportál összeállítása szerint korábban szerbiai bírósági ítéletek is megerősítették a volt munkások az észszerű időn belüli tárgyaláshoz való jogának a megsértését. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyik határozata a čačaki fémipari vállalat 12 volt munkását érinti. Az ő ügyükben 2017-ben, majd 2015-ben a čačaki Felső Bíróság és a kragujeváci Fellebbviteli Bíróság is úgy határozott, hogy mivel sérült az észszerű időn belüli tárgyaláshoz való joguk, személyenként 100 és 400 euró közötti kártérítésre szereztek jogot. 2017-ben a Szerbiai Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy az említett összegek észszerűek és az állam köteles kifizetni a kártérítést. Most az Emberi Jogok Európai Bírósága 2 ezer euróra növelte a kártérítés összegét. Ugyanezt a döntést hozta a szóban forgó strasbourgi bíróság 16, négy másik gazdasági társaság volt alkalmazottjának vonatkozásában.