2024. március 28., csütörtök

Vajdasági ízek Moszkvában

Közös standon kínálják termékeiket a tartományi kiállítók

A tartományi kormány képviselői Ognjen Bjelić regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár vezetésével kétnapos látogatáson tartózkodnak Moszkvában, a World food Moscow nemzetközi élelmiszeripari kiállításon. A tartományi kormány anyagi támogatásával és a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség szervezésében nyolc vajdasági város kiállítói mutatják be közös standon termékeiket. A hazai kiállítók valamennyien aláírták a Vajdasági Fejlesztési Ügynökséggel a nagyobb kiállításokon való együttes megjelenésről szóló megállapodást – áll a tartományi kormány közleményében.

Ebben az évben a Copa, az Apple World, a JSO, a Voćko hűtőház, a Patewski, a Macval Tea, a Polino Agrar, a Lučić Group, a Sweet Charry Lady, valamint a Szerbia Méhészeti Szervezetek Szövetsége képviseli a rendezvényen Vajdaságot.

Bjelić titkár elmondta, hogy a kiállításokon való együttes fellépésről szóló megállapodás, amelyet még 2017-ben írtak alá, további lendületet jelent a Szerbia és Oroszország közötti jó és barátságos kapcsolatok ápolásában, és hozzátette, hogy a tartományi kormány aktívan támogatja a régióközi együttműködéseket is Oroszországgal.

Tájékoztatott arról, hogy a 2019. januártól júliusig terjedő időszakban 190,6 millió euró értékben szállítottak vajdasági vállalatok Oroszországba, ami a 2018. évi kivitel 59 százalékának fele meg. A behozatal értéke 746,4 millió eurót tett ki, ami a múlt évi tervezett importnak a 61,4 százaléka.

A Vajdasági Fejlesztési Ügynökség adatai szerint az orosz vállalatok tartományszerte összesen 430 millió eurót fektettek be, és 4032 személyt foglalkoztatnak – mondta Ognjen Bjelić titkár.

A vajdasági vállalatok nem csupán közös standon állíthatták ki termékeiket, hanem valamennyien bekerültek egy orosz és angol nyelvű kiadványba is, valamint közös promóciós film is készült róluk.

A tartományi kormány küldöttségének tagjai mellett a szeptember 24-étől 27-éig tartó moszkvai kiállításon részt vesz Nikola Žeželj, a Vajdaság Fejlesztési Ügynökség igazgatója és Oliver Kovačević, a Vajdaság Fejlesztési Ügynökség marketingfelelőse is.