2024. április 25., csütörtök

Galopp futamok, lovas bemutatók, fiákeres felvonulás

Lóversenyre készülnek Zobnaticán

Rangos, nemzetközi jellegű lóverseny és lovas játékok helyszíne lesz október 6-án a zobnaticai lóversenypálya. Az 1 millió 400 ezer dináros összdíjazású rendezvénnyel kapcsolatban Sergej Böszörményi, a Zobnaticai Ménes vezetője, a Miznah szálloda konferenciatermében szólt a sajtó képviselőihez.

Sergej Böszörményi, a zobnaticai ménes vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Sergej Böszörményi, a zobnaticai ménes vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az október 6-ai program 12 órakor kezdődik, a lovaglóiskola tanulóinak revübemutatójával, majd 13 óra körül dördül el az első start pisztoly. A lovak négy távon kelnek versenyre, galopp futamban 1200, 1400, 1600 és a verseny fő számában 2200 méteren. A rendezvényt a nemzetközileg is előirányozott szabványok szerint bonyolítjuk le. A futamok között mint egy 40 perces szüneteket iktatunk be, hogy a versenyzőknek legyen idejük a felkészülésre. Ez idő alatt művelődési program szórakoztatja majd a közönséget, tamburazenével, fiákeres bemutatóval fűszerezve. Egy kellemes őszi délutánban reménykedünk – mondta Böszörményi, aki a verseny összdíjazásáról szólva elmondta, hogy ez az, ami garantálja a színvonalat, vagyis hogy a futamokban ígéretes eredményeket elért, remek lovak szálljanak versenybe.

– Belgrádban válságos időszakát éli a lovas sport, illetve a lóversenypálya, jelenleg az ország legjobb ménese Šabacon működik, ahol mintegy 150 lóval foglalkoznak. Gyakorlatilag ők tartják manapság életben a galopp ágazatot. Számukra is nagy megmérettetés lesz. Emellett Belgrádból és környékéről, Bogatićról, Karađorđevóról, és valamennyi kisebb, de minőségesebb istállóból várunk versenyzőket, mintegy 35 lovat. A starthoz egy-egy kategóriában 10-en állnak fel. A lóverseny alkalmat ad az ország legjobb zsokéinak a bemutatkozásra, akik köztudottan a nemzetközi terepen is megbecsültek, megállják a helyüket – nyilatkozta a ménes vezetője.

Nagy Norbert zsoké és a zobnaticai ménes favoritja, Alvin

Nagy Norbert zsoké és a zobnaticai ménes favoritja, Alvin

A Zobnaticai Ménes edzője Sípos Mihály, aki 3. éve igyekszik a legtöbbet kihozni az istálló lovaiból. A verseny egyik zobnaticai favoritja Alvin, aki egy 4 éves, izgága hazai tenyésztésű angol telivér. A lovat Nagy Norbert vezeti majd, aki a közelmúltban tért haza 12 éves távollét után Németországból, hogy itthon folytassa zsoké karrierjét.

– Alvin a múlt évben is elég jól teljesített, de az idén jobb formában van. Kicsit komolyodott is, ki is nőtte magát. Az istállónk favoritja, és nagyon szeretjük, mert jól teljesít, de azért tudni kell, hogy érkeznek jelentősen erősebb lovak is, akik angliai, németországi, franciaországi istállókból származnak. Volt rá már példa, hogy megverte az ilyen összetételű mezőnyt, és természetesen megtörtént az ellenkezője is, de mindig benne volt az élmezőnyben. Ha október 6-án benne leszünk az első háromban, az hatalmas teljesítmény lesz tőle. Elsősorban az a fontos, hogy mindez ne menjen az egészsége kárára – hangsúlyozta Nagy Norbert, akitől azt is megtudtuk, hogy eddig neki sikerült Alvinból kihoznia a maximumot, mivel már nagyon összeszoktak, szinte ismerik egymás rezdülését is.

– Tavaly szeptemberben érkeztem haza Németországból. Visszajöttem a karrierem kezdetének helyszínére, Zobnaticára, azóta foglalkozom Alvinnal is. Mindig is visszahúzott a szívem. Amit szerettem volna elérni az életben, azt elértem a szakmámban Szerbia-szerte, Magyarországon, és Németországban is – tette hozzá a zsoké, aki szeretné a kint szerzett hasznos tapasztalatokat itthon kamatoztatni.

A zobnaticai lóverseny belépőjegyeit elővételben szerdától bocsájtják forgalomba, de a helyszínen is be lehet majd szerezni 150 dináros áron. A 10 évnél fiatalabb gyermekek díjtalanul tudják megtekinteni a programot. A rendezvényt a šabaci zsoké klub, az Egyesült Arab Emirátusok nagykövetsége, a Mirabank és a Zobnatica kft. szervezi.