2024. április 19., péntek

Programozni jó!

A Logiscool iskola Szabadkán is várja az érdeklődőket

Október 1-jén nyitja meg kapuit Szabadkán a Logiscool programozóiskola. A diákok heti egy alkalommal sajátíthatják el a programozás és a kódolás alapjait. Az évek óta sikeresen működő iskola tavaly nyitotta meg zentai tagozatát. Mindkét helyszínre várják a programozás iránt érdeklődő általános iskolásokat. A részletekről Rózsa Zsombort, a szabadkai Logiscool igazgatóját kérdeztük.

– A Logiscoolt 2014-ben alapították Magyarországon. Egy olyan sikeres iskolai program, amely ma már 11 országban van jelen több mint 60 iskolával, és több mint 10 000 elégedett tanulója van. A magyarországi és a nemzetközi sikerek után Zentán nyílt meg az első Logiscool iskola Szerbiában. Az egész szerbiai piacot szeretnénk meghódítani azzal, hogy megnyitjuk Szabadkán a központi iskolát. Ez lesz a mintaiskola, és ez alapján fogunk próbálni terjeszkedni Szerbia-szerte. A Logiscool fő profilja a programozás és a robotika oktatása. Egy erős oktatási program segítségével vezeti a gyerekeket, amely rendkívül vizuális és játékos, közben fejleszti a digitális írástudást és az algoritmikus gondolkodást. A program elsősorban 7–15 éves gyerekeknek szól – nyilatkozta Rózsa Zsombor.

Rózsa Zsombor (Fotó: Gergely Árpád)

Rózsa Zsombor (Fotó: Gergely Árpád)

Azt is megtudhattuk tőle, hogy a kurzusok 17 alkalomból tevődnek össze. Egy-egy óra kilencven percig tart. A gyerekek heti egy alkalommal találkoznak az oktatókkal. Ezenkívül a diákok egy platformon keresztül otthonról is foglalkozhatnak programozással.

– A gyerekek az informatikai ismereteket a játékokon keresztül sajátíthatják el. A diákok olyan játékokat programoznak, amilyeneket szeretnének. A Logiscool kidolgozta a saját számítógépes nyelvét, a Logiscode-ot, amely arról szól, hogy a gyerekek vizuális módon sajátítják el a programozást. Ahogy ezeket a vizuális elemeket összeillesztik, mellette íródik a kód. Így tanulják meg a kódfejtést és a programozást – magyarázta Rózsa Zsombor.

Mint hozzátette, egy-egy csoportban 6–12 fővel fognak dolgozni, mert úgy gondolják, hogy így tud hatékonyan működni a program. Az iskola két oktatóteremmel rendelkezik. Szerb és magyar nyelven folyik majd a tanítás.

– A mai világban sokszor úgy beszélünk a programozásról, hogy erre a távoli jövőben lesz szüksége a gyerekeknek. Bármilyen szektorban is fog dolgozni a jövőben a gyerek, szüksége lesz az alapvető számítógépes ismeretekre. A Logiscool nemcsak a programozást tanítja meg a gyerekeknek, hanem azt, hogy miként tudnak saját programokat létrehozni. Sokszor azzal szembesülhetünk a mindennapokban, hogy szeretnénk valamilyen tevékenységet véghez vinni, de még nincs hozzá megfelelő szoftver vagy applikáció. A gyerekek pontosan ezt fogják megtanulni, hogy miként tudják létrehozni ezeket. A Logiscool a kezdetektől szimulálja a diákok számára, hogy milyen egy irodai környezetben dolgozni. E mellé egy barátságos légkör párosul, amelyet az oktatóink biztosítanak – szögezte le Rózsa Zsombor.

Az érdeklődők a www.logiscool.com honlapon tudnak jelentkezni, ahol bővebb tájékoztatást kaphatnak az iskolával kapcsolatban.