2024. április 20., szombat

Vučić az új görög kormányfővel is tárgyalt New Yorkban

Az ENSZ-közgyűlés keretében találkozott Aleksandar Vučić szerb államfő és Kiriakosz Micotakisz görög kormányfő kedden, New Yorkban.

Vučić még elutazása előtt fontosnak nevezte ezt a találkozót, mert először nyílt alkalma tárgyalni megválasztása óta az új görög tisztségviselővel.

A szerb elnök mindenekelőtt arra kérte meg Micotakiszt, hogy ne ismerje el Koszovó függetlenségét. A görög kormányfő elmondta, mindenképpen támogatja a dialógus folytatását Belgrád és Pristina között, mindazonáltal Görögország továbbra is megmarad eddigi álláspontja mellett, miszerint nem ismeri el Koszovó függetlenségét. A két tisztségviselő bilaterális kapcsolatokról és Szerbia európai integrációs törekvéseiről is szót ejtett.

Aleksandar Vučić New Yorki tartózkodása alatt még számos bilaterális találkozón vesz majd részt a politikai élet legkiemelkedőbb képviselőivel. Ma estére időzítették tárgyalását Angela Merkellel. A találkozót a német kancellár kezdeményezte, aki többek között Koszovó kérdésére is kitér majd a szerb államfővel folytatott megbeszélés során.