2024. április 20., szombat

Új traktor az erdészeti intézetnek

A tartományi kormány támogatása Vajdaság további fásítását szolgálja

A tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási titkárság támogatásának köszönhetően tegnap új traktorral gazdagodott az újvidéki székhelyű Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet. Az átadáson részt vett Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár, valamint Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos kutatási titkár.

Vuk Radojević elmondása szerint az új, 80 lóerős Belarus traktor ára 2,6 millió dinár, ebből 1,8 milliót a tartományi titkárság adományozott, a fennmaradó részt pedig az intézet önerőből fedezte.

Elmondta azt is, hogy a kormány egyik feladata Vajdaság erdősítése, ennek érdekében pedig egyre intenzívebb facsemete-termesztés folyik. E munka könnyítéséhez volt szükség az új traktor beszerzésére. Az elmúlt három év során a Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézetbe mintegy 12 millió dinár tartományi pénzt ruháztak be. Csemetenevelésre mintegy 3,2 millió, az erdei utak kiépítésére pedig megközelítőleg 9 millió dinárt fordítottak. A titkár reményét fejezte ki, hogy az új traktor beszerzésével hozzájárulnak majd az intézet munkája színvonalának növeléséhez a tudományos-kutatómunkák és a gyakorlati teendők tekintetében is. Elvárása szerint az együttműködés jövőre is folytatódik, és újabb gépek vásárlását is kilátásba helyezte.

Zoran Milošević titkár arra hívta fel a figyelmet, hogy jelzésértéke van annak, hogy tartományi pénzből vásárolnak traktort. Mégpedig az, hogy a tudomány és a gazdaság kéz a kézben jár. Az intézet jövőre is számíthat támogatásra, mert meggyőződésünk, hogy az alkalmazásra került tudomány nem csupán az intézet, hanem az egész község javát szolgálja majd.

A titkár elmondta azt is, hogy Vajdaságban még mintegy 150 000 hektárnyi területet kellene erdősíteni, hogy elérjük a tervezett szintet, így a tartomány területének 13-14 százaléka lenne erdővel borított.

Saša Orlović, a Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet igazgatója köszönetet mondott a tartományi támogatásért, és hozzátette, hogy az erdősítés elkerülhetetlen, nagyon fontos azonban, hogy minőségi csemeték kerüljenek a földbe, valamint korszerű gépekkel dolgozzanak. Meggyőződését fejezte ki, hogy a vajdasági községek erdősítésének projektuma folytatódik, és hogy az önkormányzatok újabb területeket kínálnak majd fel erdősítésre. A megvalósításhoz szükséges eszközöket a tartomány már biztosította.