2024. április 20., szombat

Esküvők is veszélybe kerültek a Thomas Cook csődje miatt

Kormányok szállnak be a válságkezelésbe – Százmilliókat buktak csak a szállodások

Országok sokaságában, de főként Nagy-Britanniában féltik egyre többen a külföldi nyaralásra már befizetett pénzüket, miután csődöt jelentett a szigetország legnagyobb, egyszersmind a világ legrégebbi utazási irodája, a Thomas Cook. Az összeomlás miatt csaknem 600 ezren rekedtek külföldön. A válságkezelésbe már több kormány kapcsolódott be. Szerbiát is kedvezőtlenül érintheti a cégcsoport bedőlése.

Sok ország idegenforgalma is megszenvedi a legnagyobb brit utazási iroda, a Thomas Cook csődjét, amit hétfőn jelentettek be. Ekkor derült ki, hogy a 16 országban csaknem 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport régóta égető pénzügyi nehézségeit nem sikerült megoldani, ezért a vállalat azonnali hatállyal beszüntette működését.

Ez óriási megrázkódtatást idézett elő a világ idegenforgalmában. A probléma kezelésébe kénytelenek bekapcsolódni a leginkább érintett országok kormányai is. Görögországban, ahol a Thomas Cook a legnagyobb nyaraltató cég volt, a kabinet válságtanácskozást tartott, mert legalább 300 millió euró veszteséggel számol. Törökországban is jócskán százmillió euró fölött lesz a hiány. Tunéziában 60 millió euróval tartozik a Thomas Cook a helyi szállodáknak – csak a nyári hónapokért. Cipruson az 50 millió eurót is elérheti a hotelek vesztesége.

A brit cég fizetésképtelensége miatt több helyen egymásnak ugrottak a szállodások és a vendégek. Az előbbiek olykor több száz eurót követeltek a náluk elszállásolt turistáktól, mert attól tartanak, hogy nem kapják meg a pénzüket a Thomas Cooktól.

Az évek óta roskadozó utazási iroda megmentésére, illetve működőképességének fenntartására összesen 1,1 milliárd fontra (1,25 milliárd euró) lett volna szükség. A brit kormányra csak úgy záporoznak a kritikák, amiért nem segítette ki a bajból az utazási irodát, a világhírű nyaraltatót.

Az összeomlás miatt csaknem 600 ezer turista rekedt külföldön, közülük mintegy 150 ezer brit állampolgár. Az utóbbiak hazajuttatása megkezdődött (több tucat különgéppel), tegnap pedig már felgyorsult a folyamat, amely hosszú ideig elhúzódhat, mert még 135 ezer utast kell hazavinni, a hétfői 15 ezer után. Az október 6-áig tartó – Matterhorn néven nyilvántartott „hazatelepítési” – művelet keretében a legtöbb brit Thomas Cook-ügyfél még a (külföldi) szabadságát is kitöltheti. A II. világháború óta példátlan visszautaztatási program nemcsak hosszadalmas, hanem igen bonyolult is, költségei elérhetik a százmillió fontot (113,5 millió eurót).

Ez az adófizetők zsebéből kerül majd elő. Valószínűleg nem örülnek neki. Talán náluk is dühösebb az a több százezerre tehető brit állampolgár, akik későbbi időpontokra fizettek be utazást, nyaralást, sőt esküvői csomagokat a Thomas Cooknál. Ők már aggódhatnak is, mert egyelőre senki nem tudja, hogy kitől kapnak kárpótlást, és mikor.

A világ legrégebbi (1841-ben alapított) utazási irodájának bezárásával azonnal megkezdődött a csődeljárás, a csoport irodahelyiségeire pedig lakat került. Csak Nagy-Britanniában hatszáz helyen. Főleg olyan városrészekben, vásárlóutcákban, ahol magas bérleti díjat kell fizetni egy-egy puccos irodáért, amilyenekben a Thomas Cook is tevékenykedett.

Sokan már korábban figyelmeztettek arra, hogy ez az üzleti modell elavult, sőt halálra van ítélve, mert a (külföldön) pihenni, nyaralni vágyók egy ideje inkább a világhálón keresik meg és foglalják le maguknak az utazást. Gyakran (jóval) olcsóbban, mint a patinás, színes-illatos irodákat fenntartó, megannyi szakképzett alkalmazottat foglalkoztató, s a hagyományos modell szerint működő nagy utazási cégek.

Persze egyéb körülmények, változások és újítások is közrejátszottak abban, hogy az eladósodott és túlnövekedett Thomas Cook bedőlt. A fapados légitársaságok vagy az egyre népszerűbb Airbnb privát szálláshely-hálózat gyors terjedése és népszerűsége is sokat ártott neki. A csoportos társasutazásokat ugyan a Thomas Cook találta ki, de lassan már ez a szolgáltatás is leáldozóban van.

A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok szintén csak a gondjait szaporították, miként több külső körülmény is. (A terrorveszély miatt például beszűkült a mozgástere.).

Nagyon súlyos gondot jelentett számára az, hogy a 2007-ben a nyakába szakadt hatalmas hiteltől nem tudott megszabadulni. Az évtized eleje óta bevételének több mint negyede hiteltörlesztésre ment el, s ezért nem maradt elég pénze a szükséges szerkezeti átalakításokra, átszervezésekre.

Négy éve egy kínai milliárdos bevásárolta magát a cégcsoportba, de ez sem oldotta meg a problémát. A kínai akart sokkal nagyobb részesedést is, ám olyan feltételekkel, amelyek nem teljesültek. A Thomas Cook emiatt kifogyott a pénzből és összeomlott. (Már a hitelező bankok sem látták a jövőjét.).

A kínai befektető esetleg most megszerezheti aprópénzért, de ez egyelőre bizonytalan. Ha mégis rászánná magát, akár sok olyan neves utazási irodához is hozzájuthatna, amelyek a Thomas Cookhoz tartoztak, köztük a Neckermann is.

Szóval a történet korántsem ért véget a csőddel. A Thomas Cook értékes vagyonelemekkel rendelkezik, amelyekre valakik szemet vethetnek. Talán épp a kínaiak.

Szerbia sem marad ki a történetből

A szerb Kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium felügyeleti hatóságánál még nem jelentkezett senki, akinek az utazása bajba került volna a Thomas Cook csődje miatt. A Horvátországban és Montenegróban nyaraló idegenek közül azonban már többnek nehézsége támadt.

Aleksandar Seničić, a szerbiai utazási irodák szövetségének (YUTA) igazgatója a B92 portálnak elmondta: a legnagyobb gondokat Olaszországnak, Spanyolországnak, Görögországnak és Törökországnak okozza majd a krach, hiszen a patinás brit cég ide utaztatta a legtöbb turistát, és ezekben az országokban hatalmas összegű számlákat (tartozásokat) kellett volna rendeznie.

A történetből Szerbia sem marad ki. A Thomas Cook nálunk ugyanis szállodai szobák sokaságát bérelte, amelyek ezentúl üresen maradnak. Ez árcsökkenéshez vezethet. Persze ennek az ellenkezője is megtörténhet, hiszen a hazai szállodaláncok a jövőben – okulva a csőd kellemetlenségeiből – már előre kérhetik majd a bérlést intéző utaztatóktól a pénzt a szobákért, ami felsrófolhatja az árakat.