2024. április 24., szerda

Törölte járatait az Adria Airways

Pénzhiány miatt tegnap és ma nem repülnek a szlovén légitársaság gépei – Az Air Serbia átvállalja az utasok szállítását

Az Adria Airways azért döntött járatai törléséről mindhárom bázisán – Ljubljanában, Tiranában és Pristinában –, mert nem tudott „friss pénzt” szerezni az üzemeltetéshez – írták.

„A légitársaság a befektetőkkel közösen intenzíven dolgozik a megoldáson. Az összes érintett célja, hogy az Adria Airways ismét működjön” – hangsúlyozták.

A felfüggesztésről szóló döntést kevesebb mint egy héttel azt követően hozta meg a vállalat, hogy a tartozásai miatt két Bombardier CRJ900 típusú repülőgépének bérleti szerződését felmondták.

A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára. A 4K Invest befektetési alap 2016 óta az Adria Airways csaknem százszázalékos tulajdonosa.

A 4K Invest a felvásárlást követően eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli őket. Az Adria Airways flottájában 12 Bombardier található. Médiajelentések szerint a vállalat 60 millió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé.

Alenka Bratušek szlovén közlekedési miniszter a múlt csütörtökön a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nincs lehetőségük megmenteni a légitársaságot. A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert a cég 2011-ben már kapott állami támogatást, és az európai uniós előírások szerint a szlovén állam 10 évig nem nyújthat újabb segítséget a cégnek.

Az ügy kapcsán tegnap megszólalt az Air Serbia szerb légitársaság is. Közleményében azt írja, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, ahol járatai vannak, felvállalja a szlovén légitársaság utasainak szállítását, az idényhez képest olcsóbb viteláron.