2024. április 25., csütörtök

A zöldebb technológia egyben olcsóbb is lehet

Éppen beköszöntött az ősz az északi féltekén, miközben azt mondhatjuk, hogy minden zöldülni kezdett, mintha csak tavasz volna. Zöldpártok alakulnak, zöldmozgalmak indulnak, zöldberuházásokat kezdeményeznek. Mindezeknek a folyamatoknak számos dimenziója bontakozik ki. Ahogyan mindent, úgy ezt is próbálják kisajátítani a különféle pártok világszerte, így válik komoly politikai kérdéssé. Mások máris látják benne a jövő nyereséges ágazatát, és valóban a szemünk előtt bontakoznak az új iparágak.

Szokás mondani, hogy a piacot nem lehet „megerőszakolni”. A gazdasági törvényszerűségek oda hatnak, hogy a kevésbé életképes eljárásokat és technológiákat felváltja az, ami hatékonyabb, jövedelmezőbb. Ennek tükrében magyarázták sokáig, hogy a fosszilis eredetű energiahordozók felhasználása a környezetszennyező mellékhatás ellenére domináns marad, mert ehhez anyagi és gazdasági érdekek fűződnek.

Valójában igaz, hogy bizonyos köröknek, hatalmas multinacionális vállalatoknak komoly érdekeltségeik vannak például a kőolaj-kitermelés területén. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy a fekete arany olcsóbb lenne, mint pl. a szélenergia vagy a napenergia felhasználása. Mindez azonban összetett és bonyolult kérdés, ugyanis a fogyasztók esetében nemcsak a szokásokat kel megváltoztatni, hanem pl. a közlekedés esetében a járműparkot is le kell cserélni, ami csak egy hosszú, és ha gyorsan eredményeket szeretnénk elérni, egy jól irányított folyamat eredménye lehet.

Annak tükrében, hogy úgy tűnik, Washington katonákat és fegyvereket küld Szaúd-Arábiába, és mindez jelentősen bonyolítja a helyzetet és felfelé tolja az olaj árát, a „zöldre” váltás folyamata is felgyorsulhat.

A NAGYOK LÉPHETNEK NAGYOKAT

Bizonyos megközelítésből paradox módon, más fejtegetés szerint logikából következően éppen a jelenlegi legnagyobb szennyezők, Kína, India és az Egyesült Államok lesz a felelős a jövőben azért, ha nagyon megnő a megújuló energia felhasználása a világon. Ez derült ki egyébként a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) statisztikáiból is. India az IEA előrejelzése szerint a következő öt évben megduplázza a megújuló energia használatát.
A napenergia és a szélenergia felhasználása területén hatalmas kapacitások épülnek ki a következő öt évben. Jó eséllyel rekordalacsony áron lehet mindkét zöld megoldásból energiát nyerni.
A szakértők egy része már egy új korszakról beszél, mely átírja az emberiség energiafelhasználási szokásait. A trendeket előrevetítették és az látszik, hogy 2022-ben ugyan még mindig a szén marad az elektromos áram fő forrása globális szinten. A megújulók és a szénalapú energia közötti szakadék azonban jelentősen szűkülhet. A valódinak mondott vagy hitt zöldenergia pedig rohamtempóban zárkózhat fel a környezetszennyező módszerek mellé.

Az egyik ENSZ-jelentés ugyanakkor arról szól, hogy bizonyos esetekben a zöldítés szándéka összességében akár a jelenleginél is nagyobb környezetterhelést jelenthet.

PIACI ALAPOKON IS LEHET ZÖLDÜLNI

Az emberek egy kisebb részét még mindig nem igazán érdeklik a környezetvédelmi problémák. Főleg azok között vannak ilyenek, akiket nem sújt közvetlenül valamilyen hatás. A többség viszont érzékelhetően valamiféle instant megoldásra vár a technológia területén a tudományoktól. Úgy hiszik, léteznek/létezhetnek módszerek, amik segítségével majd könnyen és gyorsan megoldódik minden. A többség sajnos még mindig úgy véli, hogy egyéni szokásainkon, hozzáállásunkon semmit sem kell változtatni, majd a tudósok előállnak a megoldással. Sőt! Vannak, akik szerint mindez el van túlozva, a valós fenyegetés nem akkora, mint ahogyan ezt leírják.

Valójában a megújuló energiaforrásokat – mint a szél- és a napenergia – az emberiség már ősidők óta használja. Valójában ingyen vannak, csak az jelent költséget, hogy be kell fogni, átalakítani, esetenként tárolni kell az így nyert energiát. Ha mind nagyobb szériákban gyártják az erre szolgáló berendezéseket, ezáltal egyre olcsóbbá válnak.

Ez gyorsan oda vezethet, hogy jobban megéri a megújulók felhasználása. A szén, mint energiaforrás, a fejlett országokból teljesen eltűnhet, és a fejlődőkben is visszaszorulhat.

Mihelyt nem éri a környezetszennyező technológiákat felhasználni, „önmagától” is folyamatosan esni fog globális szinten a károsanyag-kibocsátás. Sokkal tisztább lehet a jövő. Ma már oda jutottunk, hogy Szaúd-Arábiában is a napenergia a legolcsóbb energiaforrás.

Nehéz ugyan tájékozódni, hogy a környezetszennyezéssel, klímaváltozással és más hasonló jelenségekkel kapcsolatban mi igaz és mi az, ami csak féligazságokon alapuló sarkítás vagy csupán teória. Abban viszont biztosak lehetünk a jövőre nézve, hogy a nyereségérdekeltség lesz a „legzöldebb” trend a következőkben is.