2024. április 19., péntek

Rekordkoncert Újvidéken

Száztizenöt ujj egy billentyűzeten

A városházán pénteken este 23-an ültek a zongora elé, mellé, alá és rá, fiatal művészek, az Isidor Bajić Zeneiskola növendékei és professzorai. Egy időben játszottak el egy fülbemászó, néhány perces zongoraművet, Ivan Markovićnak, az iskola valamikori diákjának az egyik szerzeményét. A Hajnal című kompozíciót több százan hallgatták végig a Szabadság téren, itt kivetítőkön kísérhettük, hogy mi történik odabenn, a városháza dísztermében. A spektákulum Guinnes-rekorddöntésnek számít, ennyien, egy időben még nem játszottak zongorán! A rekorddöntés tényét a Guinnes bizottság még nem erősítette meg hivatalosan, erre meglehetősen sokáig kell várni, az eddigi ismeretek szerint Hollandiában játszottak eddig legtöbben egy zongorán egyidejűleg – 21-en.

OPENS(Dávid Csilla felvétele)

OPENS(Dávid Csilla felvétele)

A résztvevők zöme kis termetű gyermek és tinédzser volt, így vált kivitelezhetővé az elképzelés, de még így is csak egy-egy kezüket tudták benyomni a billentyűzetig.

A Zongorázz be! névre keresztelt eseményt az Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa 2019-ben (OPENS 2019) szerveződés álmodta meg, ők koordinálták a történéseket (szerveztek nyilvános zongoraórákat is városszerte), az ötlet a zeneiskola diákjainak fejéből pattant ki.

A szervezők ilyen módon szerették volna megkedveltetni a komolyzenét az újvidékiekkel, ugyanis székvárosunk 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz.