2024. április 26., péntek

Kutatás az éjszakában

Pénteken szervezik meg a 10. Európai Kutatók Éjszakáját

A szabadkai Galleria Hotel átriumában pénteken 16 és 22 óra között rendezik meg a 10. Európai Kutatók Éjszakáját. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is számos szabadkai oktatási intézmény képviselteti magát az országszerte megszervezett eseményen.

Az idei rendezvényről dr. Zlatko Čović, a Kutatók Éjszakájának programkoordinátora számolt be a média képviselőinek a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón.

Zlatko Čović és Fürstner Igor (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Zlatko Čović és Fürstner Igor (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Az esemény idei mottója: A tizedik éjszaka a tudás révén hatalmat ad. Remélem, hogy minden résztvevő új tapasztalatot és tudást szerez az ezen a napon végzett kutatások során. Szerbiában 29 településen, Európában pedig mintegy 100 városban rendezik meg a Kutatók Éjszakáját. Szabadkán körülbelül 200 tanuló, egyetemi hallgató és tanár közreműködésével szerveznek műhelymunkákat és kutatásokat. Hat általános iskola, négy középiskola és négy felsőoktatási intézmény vesz részt a megvalósításban, de rajtuk kívül a helyi IT cégek is csatlakoznak a rendezvényhez. A vállalatokba egy túrát szervezünk, az indulás fél hatkor lesz a hotel átriumából, de más érdeklődők is csatlakozhatnak 18 órától a csoporthoz – nyilatkozta a programkoordinátor, majd hozzátette, hogy a program részleteiről a rendezvény Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Főiskola igazgatója elmondta, hogy intézményük egy európai projekt partnere, melynek keretében a Kutatók Éjszakájának hazai megvalósításában vesznek részt.