2024. április 24., szerda
PALICSI BORMARATON

Hedonisták a pályán

Vidékünkön nagy hagyománya van a különböző szüreti napoknak, a régió több településén is ilyen formában ünneplik meg a sikeres betakarítást, valamint a szőlőt és a belőle készített bort. A szüreti mulatságok kínálatának egyik üde színfoltja a palicsi Bormaraton, amit az elmúlt hétvégén immár harmadik alkalommal rendeztek meg.

Szombaton ragyogó napsütés várta Palicson a csaknem ezer benevezett futót, akik arra vállalkoztak, hogy szőlőskertek, a borászatok és a szecessziós épületek kulisszái között egy karneváli futóversenyen vegyenek részt. A tizenhat országból érkezett futók két futam közül választhattak, vagy a félmaratoni, vagyis 21,1 kilométeres távot teljesítik, vagy a tíz kilométeres élményfutamban vesznek részt. Előbbinek verseny jellege volt, míg utóbbi inkább a fergeteges hangulatról szólt, hisz a futamban a legjobb időeredményt elértek mellett a legötletesebb jelmezben futókat is díjazták. A futamok érdekessége volt emellett, hogy a frissítőpontokon nemcsak a megszokott frissítőkkel találkozhattak a futók, hanem például borokat és különböző sajtokat is kipróbálhattak. A férfi félmaratonisták mezőnyében végül Brunner Miklós, a kúlai Hajduk Marathon Team tagja lett az első 1.21:22-es időeredményével, míg a nőknél a horvátországi Ines Jozić bizonyult a leggyorsabbnak 1.27:15-ös eredménnyel.

A futórendezvények mellett a programban minden hedonista megtalálhatta a saját ízlése szerint való finomságokat, hisz a Bormaraton kísérőrendezvényeként megtartották a Vojvodina Cheese Festet, és a borkóstoló övezet is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A látogatók emellett különböző játékos vetélkedőben is részt vehettek, csakúgy mint a különböző bortúrák, szervezett pincelátogatások egyikén, és emellett megtekinthették a Vigadóban megnyílt karikatúrakiállítást, amelyen a bor és a szerelem témájára készült alkotások szerepeltek.