2024. április 16., kedd

Vajdasági kastélyokról diákoknak

Szabadkán tegnap fejeződött be az ÉMPE által szervezett szakmai tábor

Az építészeti szakirányon tanuló középiskolásoknak szervezett háromnapos szakmai tábort Szabadkán az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a budapesti székhelyű Posta Speciosa Egyesület.

A diákok igyekeztek megálmodni a kastély és környezete harmonikus színvilágát (Mihályi Katalin felvétele)

A diákok igyekeztek megálmodni a kastély és környezete harmonikus színvilágát (Mihályi Katalin felvétele)

–Ez alkalommal 27 szabadkai, adai és kecskeméti középiskolás ismerkedett a műemlék-jellegű építészeti értékeinkkel, emlékeinkkel. Ez immár a kilencedik ilyen tábor, a résztvevők szakmai előadásokon, műhelymunkákon, kiránduláson vesznek részt, a cél, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem szabad veszni hagyni épített örökségünket, fontos ezeket megfelelően felújítani, megőrizni az utókornak – hallottuk Arancsity Dancsa Gyöngyitől, a szabadkai Politechnikai Iskola igazgató-helyettesétől tegnap délelőtt, miközben a diákok serényen dolgoztak az egyesület székházában.

–Szombaton 5 bánáti településen tekintettük meg az ott található kastélyokat: Tiszaszentmiklóson, Padén, Nagykikindán, Bocsáron, Szajánban . Ezek közül csak a padéi Schulhof kastély az, amelyet az új tulajdonosai kívül-belül szépen felújítottak, a körülötte lévő környezetet rendbetették, és panzióként működik. A többi meglátogatott kúria, kastély sorsa nem alakult ilyen szerencsésen, közülük van olyan, amely kétségbeejtően rossz állapotban van. A cél az lenne, hogy ezeket a történelmi értékeket, építészeti örökségünk e részeit megfelelően felújítsák, funkcióba helyezzék, a vajdasági idegenforgalmat szolgálják. Fontos lenne, hogy unokáink is láthassák ezeket a második világháború előtt emelt gyönyörű épületeket – szögezte le Törteli Károly építészmérnök. Mint mondta, a 44-45 vajdasági kastély közül a kilenc év alatt a diákokkal mintegy 20-at látogattak meg, s közöttük csak néhány olyan van, amelyet példamutatóan felújítottak, ezek közül kiemelkedik az óléci két kastély. A mostani műhelymunka során a diákok megismerkedtek ezeknek a kastélyoknak, az őket építtető családoknak a történetével. Törteli Károly a padéi Schulhof kastélyról készített egy fekete-fehér rajzot, ennek egy-egy másolatát minden diák egyénileg kiszínezte, hogy kiderüljön, ha rá lenne bízva, milyen színeket alkalmazna a megfelelő hangulati hatás elérésének érdekében. Még egy érdekes műhelymunkájuk volt a diákoknak: Törteli tanár úr vezetésével régi bútorokat festettek. Mint mondta, ma sajnos az emberek a régi bútorokat kidobják, a restaurálásukkal, újrafestésükkel nemigen foglalkozik senki. Most a tábor résztvevői ezeknek a régi, hangulatos lakberendezési tárgyaknak a festését is elsajátították. A tábor a diákok munkáiból készült alkalmi kiállítással zárult.