2024. március 29., péntek

Klári néni újra énekel

Vlasityné Zélity Klára emléknapot tartottak Moholon

A Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében szombaton Moholon immár második alkalommal emlékeztek meg méltóképpen, emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról. Az emléknapon több helyszínen kerekasztal-beszélgetéssel, énekes népi játékok oktatásával, népdalkórusok és népdalénekesek találkozójával, valamint népzenei együttesek műsorával tisztelegtek Klári néni előtt, aki Mohol környéki népdalok gyűjtője, ismerője és tanítója volt.

A kórusok és énekesek találkozója a moholi templomban(Csincsik Zsolt felvétele)

A kórusok és énekesek találkozója a moholi templomban(Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvény keretében a Szent György katolikus templomban megtartott népdalkórusok és népdalénekesek találkozóján a szervezők nevében Lajkó Mária, a Csobolyó ME csoportvezetője köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy Vlasityné Zélity Klára gyűjteménye megmentésre váró érték, olyan helyi örökség, amelyre érdemes odafigyelni és továbbadni megmaradása érdekében.

– Klári néni nótafáján nemcsak a magyar népdal nő, hanem a magyar nép lelke is. A nóta, a dal, a muzsika hatalmas terebélyes fájáról mindenki számára elérhető annak a gyümölcse, amelyből ma is kóstolhatunk a résztvevők előadásai által – mondta Lajkó Mária a találkozón, amelyen huszonkét kórus és énekes mutatkozott be nemcsak Ada községből, hanem Pancsováról, Székelykevéről, Topolyáról, Gunarasról, Zentáról, Óbecséről, Felsőhegyről és Padéról. A találkozót megelőzően az emléknapon kerekasztal-beszélgetést tartottak a művelődési otthonban Varga Attila szabadkai magyartanár vezetésével. Ezen a társalgáson Varga Attila sok olyan érdekességet osztott meg a hallgatósággal, amit a nagyközönség talán nem tudott Vlasityné Zélity Kláráról, miután ő Bodor Anikóval és Klári nénivel részese volt a gyűjtéseknek, illetve hangfelvételei vannak a nótafától. Ezzel egyidejűleg a moholi általános iskolában jó hangulatban énekes népi gyermekjátékokat tanultak a gyerekek Bartusz Valéria és Vajda Edit tanítónők vezetésével. A továbbiakban Aranyos Boglárka mesét mondott, amit a gyerekek le is rajzoltak. Az emléknap a helyi sportcsarnokban zárult a népzenei együttesek műsorával, amelyen fellépett a házigazda Csobolyó ME Parlandó tamburazenekara, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör Bodros tamburazenekara, a csókai Rákóczi férfikar, a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa, valamint a Hívogató együttes Miklós Nándorral, Fábri Gézával, Pecze Andorral, Resócki Rolanddal, Zombori Péterrel, valamint Fábri Ivánovics Tünde énekessel.

Az emléknap megrendezését támogatta az anyaországi emberi erőforrások minisztériuma a Csoóri-programon keresztül, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács.