2024. április 19., péntek
KALANDTÚRA

Predjama vadregényes vára

A szlovéniai Postojnától 11 km-re egy rendkívül érdekes vár várja a látogatókat – Predjama vára.

125 m magas kősziklára és egy barlangrendszer peremére épült a XIII. században a Lueger (Luegg) család erődítménye. A várat igen gazdag állat- és növényvilágú erdő veszi körül. A vár belülről vadregényes-kanyargós, öt emeletét meredek lépcsőkön lehet megmászni, néhol lépcsők helyett csak sziklavájatokon lehetséges továbbhaladni. Különböző termek látogathatók, őrszoba, ebédlő, fogadóterem, borzongást kedvelőknek kínzóterem – a sokfajta kínzóalkalmatosságokon élethű bábuk „szenvednek”.

Érdekes a konyha a hatalmas tűzhellyel és a „modern” mosogatóval, melyből a mosagatóvíz kiömlött a vár külső falaira. A bennlakók vízellátását csatornák és vízgyűjtő biztosította. A barlangrendszeren át sok titkos kijárat vezet az erdőbe, vagy le a faluba. Egyes barlangokban denevérek tanyáznak, itt van téli lakhelyük, ekkor a vár ezen része nem látogatható.

A várhoz legendás történet fűződik: 1483-ban a Lueger család fiatal lovagja, Erasmo Lueger, barátja, Andrej Baumkirche becsületét védve, megölte III. Frigyes osztrák fejedelem egyik hadvezérét.

A letartóztatás elől elmenekült a családi Predjama várba, ahol kb. egy évig tartózkodott a külvilágtól elzárva, az osztrák katonák nem tudták bevenni a várat, sem elfogni a lovagot. A  titkos átjárókon Erasmo ki-be járhatott a várba, sőt, Korvin Mátyás csapataihoz is csatlakozva osztrák falvakat fosztogatott Robin Hoodként.

Erasmo nagy lakomákat rendezett a várban, jóízűen fogyasztotta az ökörpecsenyét, és úgyszólván nevetve dobálta le a megmaradt darabokat a szinte éhező osztrák katonáknak.

Sajnos soha sem lehet mindenkiben megbízni: Erasmót egyik szolgája árulta el. Amikor a lovag szokásához híven a várfalon kívül elhelyezkedő mellékhelyiségbe igyekezett, az áruló szolga ezt gyertyafénnyel jelezte az osztrák katonáknak, az ostromlók pedig katapulttal kilőtték a mellékhelyiséget, és megölték Erasmót.

A szegény lovag földi maradványait kedvese a templom mellé temettette, a sírra egy hársfát ültetett, melynél ma is sokan róják le tiszteletüket.

A Lueger család kihalása után Predjama vára több tulajdonost cserélt, az utolsó az osztrák Cobenzl család volt, akik reneszánsz stílusban átépítették a várat, és a család nyári rezidenciájaként szolgált. Ezt követően Jugoszlávia nacionalizálta, és azóta múzeumként működik.

A vár körüli kis parkban padok állnak, melyeken ülve gyönyörködhetünk a nem mindennapi erőd szépségében. Az ittlévő kávéautomatából meglepően jó kávét kaphatunk.

Az ajándékbolt egyik része kiállítás, melyben kitömött vadak – medve, róka, farkas, hiúz, borz, madarak – mutatják be a predjamai erdő változatos állatvilágát.