2024. április 19., péntek

Az Újvilágtól a Sógornőkig

Négy bemutató a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának repertoárján – Kihirdették a Pataki-gyűrű díj idei jelöltjeit

1883. szeptember 21-én mutatták be Madách Imre Az ember tragédiája című drámáját, és 1984 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar dráma napját. Ennek apropóján a szabadkai Népszínház Magyar Társulata szombaton sajtótájékoztatót és nyilvános próbát tartott, amelynek keretében informálódhattunk a most kezdődő évadról, illetve betekintést nyerhettünk a társulat legújabb előadásának, Pass Andrea Újvilág című darabjának próbafolyamatába is.

Baráth Attila, Hajdú Tamás, Körmöci Petronella és Pámer Csilla(Benedek Miklós felvétele)

Baráth Attila, Hajdú Tamás, Körmöci Petronella és Pámer Csilla(Benedek Miklós felvétele)

Körmöci Petronella, a Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője elmondta, hogy az új évadban a korábbi években már bemutatott előadások egy részét tovább játsszák, és négy bemutatót terveznek.

– Az új idényben továbbra is játsszuk a Lila ákác, az Osztrigás Mici, az Oreszteia, a Tristram Shandy, a Mi történt Baby Jane-nel?, a Prah, valamint a Csak egy szóval mondd című előadásunkat. Fontos megemlíteni, hogy az egyik színészünk, Sziráczky Katalin nyugdíjba vonult, ezt a közönség azonban nem fogja érzékelni, mert a művésznő továbbra is játssza a szerepeit, és az egyik új darabunkban is szerepelni fog. A hagyományokhoz híven október 25-e és 29-e között több rendezvénnyel emlékezünk meg a délvidéki magyar színjátszás napjáról. A Babilon című előadásával az Újvidéki Színház vendégszerepel Szabadkán, emellett vendégül látjuk az idei Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának legjobb előadását, az Indul a bakterház című produkciót, illetve a Fabula Rasa Színjátszó Grundnak és a Színitanodának is szeretnénk fellépési lehetőséget nyújtani. Természetesen drámaíró verseny is lesz, és a két legjobb művet egy felolvasószínház keretében be is fogjuk mutatni. A rendezvénysorozat utolsó napján lesz a Pataki-gyűrű díj átadásának gálaestje is – fogalmazott Körmöci Petronella, akitől megtudtuk az idei díj várományosainak névsorát is. A 2018/2019-es évad legjobb alakításáért járó díj jelöltjei a szelektor, Mezei Kinga szerint a következők: Pámer Csilla Tóth Manci szerepéért a szabadkai Népszínház Lila ákác című darabjában, Mészáros Gábor Szagolnyák Imre alakjának megformálásáért a Kosztolányi Dezső Színház Nézőművészeti főiskola című előadásában, G. Erdélyi Hermina, a Népszínház Tristram Shandy című produkciójában nyújtott alakításáért, Elor Emina, Isabelle szerepéért az Újvidéki Színház Álmodozók című előadásában, valamint Virág Gyögy Z alakjának megformálásáért a Zentai Kamaraszínház Deficit című produkciójában.

A azabadkai Népszínház Magyar Társulatának első bemutatója október 5-én lesz. A társulat a Pass Andrea által írt és rendezett Újvilág című darabot viszi színre. Az előadás premierje és repríze a szokásos időpontban lesz, de a továbbiakban, amikor középiskolások szervezett látagatására is számítanak, a tervek szerint 17 órakor játsszák. Az előadás elsősorban a középiskolásokat szólítja meg, és az elképzelések szerint az előadásokat követően Ricz Dencs Tünde és Raffai Telečki Ágnes vezetésével beszélgetéseket fognak folytatni az előadásról, illetve az általa felvetett problémákról.

A társulat második bemutatója egy vidám, szórakoztató előadás lesz. A Somogyi – Eisemann – Zágon szerzőtrió Fekete Péter című operettjét december 20-án mutatják be Mezei Zoltán rendezésében, és a művészeti vezető elmondása szerint élőzenével láthatja a közönség. A harmadik bemutató a Tesztoszteron címet viseli. A komédia szerzője Andrzej Saramonowicz, és csak férfiak szerepelnek benne, rendezője pedig Kovács Dániel Ambrus, aki a társulat Oreszteia című darabjának díszlet- és jelmeztervezője volt. Az évad utolsó bemutatóján a kanadai Michel Tremblay Sógornők című darabját mutatják be Parti Nagy Lajos fordításában Hernyák György rendezésében kizárólag női szereplőkkel.

A színház színészgárdája az új évadban Nyári Ákos és Rókus Zoltán személyében két új taggal bővült.

A Népszínházban a jegyek ára az új évadban nem változott. A diák-, nyugdíjas-, valamint a szakmai belépők 250, a felnőtt jegyek 350, míg a bemutatókra 550 dinárba kerülnek.