2023. január 30., hétfő

3400 éves szarkofágok restaurálása kezdődik Egyiptomban

Az egyiptomi régészeti miniszter jelenlétében nyitottak fel a hétvégén két 3400 éves egyiptomi szarkofágot. A restaurálás után az ország ókori műkincseit őrző új múzeumban helyezik el őket.

A szarkofágokban Szennedzsem és felesége múmiája fekszik. Szennedzsem az ókori Egyiptom Újbirodalmának a XIX. dinasztiája idején, I. Széthi és II. Ramszesz fáraók uralkodása alatt kézművesként dolgozott Királyok völgye sírjain, és Dejr el-Medinában, a Nílus nyugati partján, Thébával szemben élt.
Az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának (NMEC) felügyeletével megbízott Ahmed al-Serbini elmondta, hogy a két múmiát festett fa szarkofágban helyezték el. A testek kitűnő állapotban maradtak fenn, a halottak feltehetően a fáraóknak járó mumifikációs eljáráson estek át.
A szarkofágok felnyitása után a múmiákat átszállítják a restauráló laborba, ahol sterilizációs kapszulába kerülnek több mint húsz napra, megvizsgálják és megtisztítják őket.
A Szennedzsem-múmiákat egy 1886-ban feltárt sírban találta Gaston Maspero francia régész 20 további múmiával együtt a Nílus nyugati partján. Szennedzsem az Igazság helyének szolgálója néven szerepel a sírban, ez a cím illette meg a királysírokon dolgozó kézműveseket.
A szarkofágok az Egyiptomi Múzeumból kerültek az NMEC gyűjteményébe, amely 2017 februárjában nyílt meg részlegesen.
Az új múzeum hivatalos megnyitóját december elején rendezik meg. A múmiacsarnokban 17 királyi múmiát tekinthetnek majd meg a látogatók.
A kairói óvárosban álló, több mint 23 ezer négyzetméteres kulturális intézményben, amely Egyiptom második legnagyobb múzeuma, mintegy 50 ezer műkincset állítanak ki, amelyek az őskortól napjainkig kísérik végig az egyiptomi civilizáció történetét.