2024. március 28., csütörtök

Kongresszuson marakodik a Munkáspárt színe-java

Sokan legszívesebben lemondatnák Jeremy Corbynt, a brit ellenzéki főerő irányítóját

Alig 22 százalék a támogatottsága Nagy-Britannia fő ellenzéki erejének, a Munkáspártnak, amelynek egyéb gondok is keserítik az életét. A problémákról és megoldási lehetőségekről a hétvégén kezdődött és holnap fejeződő kongresszuson egyeztetnek a résztvevők. Inog a Brexit-kérdésben bizonytalan Jeremy Corbyn pártelnök széke.

Súlyos belső válsággal küszködik a brit Munkáspárt, amelynek a népszerűsége már csak alig 22 százalék, miközben a kormányzó toryké 37 százalék. A legnagyobb ellenzéki párt képviselői tegnap is kemény vitába bonyolódtak a hét végén – a dél-angliai Brightonban – kezdődött éves kongresszusukon, amely várhatóan szerdán fejeződik be Jeremy Corbyn elnök programbeszédével.

John McDonnell, a Labour árnyékkormányának vezetője nagy tapsot kapott beszéde után (az emelvényen Jeremy Corbyn) a brightoni kongresszus tegnapi vitanapján (Fotó: AP via Beta)

John McDonnell, a Labour árnyékkormányának vezetője nagy tapsot kapott beszéde után (az emelvényen Jeremy Corbyn) a brightoni kongresszus tegnapi vitanapján (Fotó: AP via Beta)

A hetvenéves Corbyn nincs könnyű helyzetben, hiszen házon belül sokan bírálják, főként ellentmondásos Brexit-politikája miatt. A brit választóknak pedig már csaknem 69 százaléka „egyáltalán nem érti”, mi a párt hozzáállása a Brexithez, további 15 százalék számára pedig „eléggé érthetetlen”, amit ezzel kapcsolatban művelnek.

A Munkáspárt radikális szárnyához tartozó aktivisták (éppen ezért) már legszívesebben leváltanák a tisztségéből Corbynt. A párt szavazóinak többsége (54 százaléka) inkább azt szeretné, ha önként mondana le, és csak 29 százalékuk ért egyet azzal, hogy ő maradjon továbbra is az elnök. Ha a teljes népességet nézzük, ott már Corbynt 58 százalék buktatná meg a legnagyobb brit közvélemény-kutató intézet, a YouGov legfrissebb felmérése szerint.

Az éves konferenciára beadott indítványok többsége követeli, hogy a párt valljon színt, s kampányoljon a szigetország EU-ban maradásáért.

Corbyn leginkább azért vonta magára pártja egy részének a haragját, mert nem hajlandó egyértelmű állást foglalni a Brexit ügyében, illetve azok mellé állni, akik még esélyt látnak arra, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon az EU-ban. A pártvezér több javaslatot terjesztett elő a konferencián, s közben azt állította: ő az egyetlen, aki sikeresen meg tudja oldani a Brexit körüli huzavona miatt kialakult bonyolult és zavaros helyzetet az országban.

Kétséges, hogy elhitték-e neki, hiszen előzőleg egy interjúban kilencszer is kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e kampányolni egy saját Brexit-megállapodás mellett. A pártvezér tehát nem tudott, vagy nem akart egyértelműen állást foglalni a kérdésben, amivel csak tovább erősítette a házon belüli ellenfeleit. Ők egyre inkább nehezményezik, hogy a Munkáspárt képtelen volt alternatívát nyújtani a Brexit-ügyben, amely legrosszabb esetben – London és Brüsszel közötti – megállapodás nélkül ér véget október 31-én. Ha erre sor kerül, Nagy-Britanniát komoly gazdasági és egyéb megrázkódtatások érik, de az EU is megérzi majd a „papír” nélküli válás következményeit.

Corbyn semleges akar maradni a kérdésben. Ám több befolyásos politikustársa azt hangoztatja, hogy a Munkáspárt által követelt második népszavazáson az EU-tagság megtartásáért kell kampányolniuk. Ki kell állnunk a maradás mellett. Nem szórakozhatunk tovább – üzente neki a kongresszuson párttársa, a harcias Emily Thornberry.