2024. április 24., szerda

Mielőbb újrakezdeni a párbeszédet

A szerb államvezetőség New York-i látogatását Koszovó kérdésének rendezése határozza meg

Kezdetét vette ma New Yorkban az ENSZ 74. Közgyűlése, melynek fókuszában a klímaváltozás áll. A közgyűléssel párhuzamosan azonban a politikai élet képviselői is megragadják az alkalmat arra, hogy négy- vagy többszemközti találkozókon egyeztessenek aktuálpolitikai kérdésekben.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője munkavacsorán fogadta a nyugat-balkáni államok vezetőit. Szerbiát Ivica Dačić külügyminiszter képviselte (Fotó: Beta)

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője munkavacsorán fogadta a nyugat-balkáni államok vezetőit. Szerbiát Ivica Dačić külügyminiszter képviselte (Fotó: Beta)

New Yorkban tartózkodik a szerb államvezetőség és a régió országainak tisztségviselői is. Az ENSZ-közgyűlés kezdete előtt Federica Mogherini, az Európai Unió távozó kül- és biztonságpolitikai főképviselője munkavacsorán fogadta a nyugat-balkáni államok vezetőit. A megbeszélésen Szerbiát Ivica Dačić külügyminiszter képviselte. A tárgyaláson mindenki támogatta a Belgrád és Pristina közötti, zsákutcába jutott párbeszéd mielőbbi folytatását. Az Európai Bizottság  közleménye felszólította a feleket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Szerbia és Koszovó a lehető legrövidebb időn belül fogadjon el egy jogi értelemben kötelező érvényű dokumentumot, ami  a viszonyok rendezését eredményezné. A munkavacsorán részt vett Zoran Zaev Észak-Macedónia kormányfője, Hashim Thaçi, Koszovó elnöke és Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszter is.

LEMARADTAK A MACEDÓNOK ÉS AZ ALBÁNOK

A munkavacsora egyik fontos témája az európai csatlakozási folyamat kérdése volt. A Nyugat-Balkán vezetői egyetértettek Mogherinivel abban, hogy az elmúlt öt évben jelentős előrelépés történt az integráció terén, mely gyorsabb és hatékonyabb is lehetne. Felvázolták azokat a célokat, amelyeknek a következő periódusban kellene megvalósulniuk. Ezek között van a csatlakozás útján álló országok integrációjának felgyorsítása és minél nagyobb számú tárgyalási fejezet megnyitása. Mogherini rendkívül fontosnak tartja, hogy Észak-Macedónia és Albánia is mielőbb elinduljon a csatlakozási tárgyalások útján, mert ez a régió stabilitása tekintetében is jelentős.

– A nyugat-balkáni politikusok valamennyien kifejezték elkötelezettségüket a közös európai jövőkép iránt, a megkezdett reformok folytatása mellett, a regionális együttműködés erősítése és a jószomszédi kapcsolatok megerősítése mellett szálltak síkra a találkozón – áll az Európai Bizottság beszámolójában.

MERKEL KÉRTE A TALÁLKOZÓT

Ma  Aleksandar Vučić államfő is elutazott New Yorkba, hogy részt vegyen az ENSZ legújabb közgyűlésén, s egy sor bilaterális találkozón folytasson eszmecserét a politikai élet legkiemelkedőbb képviselőivel. Vučić örömmel nyugtázta annak tényét, hogy ismét beszélgethet Angela Merkel német kancellárral az ENSZ Közgyűlésén, a találkozót Merkel kezdeményezte és ma estére tervezik. Koszovó kérdésének rendezése kapcsán még kiemelte, hogy Szerbia számos hibát követett el a múltban, elveszítette a háborút, határt helyezett Jarinje és Brnjak mellé, nemzetközi bírósággal mondatta ki, hogy nem számít jogellenesnek a függetlenség kikiáltása. A külpolitika hibái voltak ezek, amelyek nem múlhatnak el következmények nélkül – értékelte Vučić. Lesz miről tárgyalni New Yorkban, közölte, hisz szerinte egyre bonyolultabb a helyzet a régióban.

EGYEZTETÉSEK EGÉSZ SORA

A szerb elnök szeptember 26-áig tartózkodik New Yorkban, kabinetje megerősítette, hogy a Merkellel megbeszélt találkozó után Kiriakosz Micotakisz görög kormányfővel is tárgyal. Fontosnak nevezte ezt a megbeszélést az államfő, mert megválasztása óta először lesz alkalma tárgyalni az új görög tisztségviselővel. Bejelentette azt is, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is beszélget New Yorkban, de az amerikai adminisztráció diplomatáival is lesznek eszmecseréi, így a tervek szerint Philip T. Reeker európai és eurázsiai kérdésekkel megbízott helyettes államtitkárral és Richard Moore-ral, az Államok Külügyminisztériumának politikai igazgatójával is találkozik.