2024. április 25., csütörtök

Tehetségfejlesztés első osztályos kortól

A Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola csaknem negyedszázada foglalkozik azokkal a diákokkal, akik tehetségükkel és képességeikkel kitűnnek a matematika, fizika, kémia területén. A Cofman iskola foglalkozásait rendszerint Szabadkán tartják, de Vajdaság több településéről is érkeznek érdeklődő általános és középiskolás diákok, hiszen az itt megszerzett tudást kamatoztatni tudják nemcsak a tanulmányaik során, hanem a különböző versenyekre való felkészülés alkalmával. A Cofman iskola a 2019/2020-as tanévben is várja az érdeklődő diákokat, a munka már a hétvégén megkezdődött az Ivan Sarić Műszaki Középiskola tantermeiben.

A sakk fejleszti a diákok logikai képességeit is(Benedek Miklós felvétele)

A sakk fejleszti a diákok logikai képességeit is(Benedek Miklós felvétele)

Lapunk kérdésére Szabó Magda matematikatanár, a Cofman iskola megálmodója és vezetője elmondta, hogy az idei évtől az általános iskolák első osztályos tanulói számára is tartanak foglalkozásokat, mivel a szülők részéről igény mutatkozott rá.

– Kezdetben matematikával, fizikával és kémiával foglalkoztunk, de egy ideje a sakkot is bevettük a programunkba. A megalakulásunk óta eltelt idő alatt lecsökkent az érdeklődők száma, de az a legfontosabb, hogy a tehetséges diákokat meg tudjuk tartani, és hogy rendszeresen látogassák az óráinkat. Egy-egy tanévben, szeptembertől márciusig 13 foglalkozást tartunk a diákoknak, és általában ez az időszak után kezdődnek a különböző versenyek, ekkor már csak a kiváló tehetségek felkészítésével foglalkozunk. Sok felfedezettünk van, akik a különböző versenyeken kiváló eredményeket értek el. Az idén egy újítást is bevezettünk, ugyanis az elsősöknek is tartunk foglalkozásokat, mivel már a számukra is szerveznek versenyeket. Kicsit idegenkedünk az elsősökkel való foglalkozástól, hiszen nekik már az is nagy változás volt, hogy iskolába indultak, de olyan visszajelzést is kaptunk, hogy az egyik kisdiák azt mondta a szüleinek, hogy csak ide, a matematikaiskolába szeretne járni – mondta Szabó Magda. A Cofman iskola vezetőjétől emellett azt is megtudtuk, hogy Topolyáról is nagy az érdeklődés az iskola iránt, és hogy a tanárok a tanévben négy alkalommal Temerinben is tartanak foglalkozásokat.