2024. április 20., szombat

Rettegésben tartották Törökkanizsát?!

Letartóztatták azt a négy fiatalt, akit Barna Martin meggyilkolásával vádolnak

A rendőrség négy fiatal férfit állított elő, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők okozták a törökkanizsai Barna Martin halálát. A 19 éves M. D.-t, a 18 éves J. D.-t, illetve még két kiskorút, egy 16 és egy 15 éves fiút azzal vádol a rendőrség, hogy rövidebb szópárbaj után rúgdosni és verni kezdték Martint, és így halálos sérülést okoztak neki.

Barna Martint, mint kiderült, nem először bántalmazták ezek a fiatalok, már korábban háromszor is az áldozatuk volt, de senki nem akadályozta meg a tragédiát.

Martinnak nem sikerült megünnepelnie a 18. születésnapját, holttestét szeptember 18-án találta meg az a nő, aki házikedvencét vitte sétálni a törökkanizsai parkba.

– Reggel 7 órakor mentem ki a kiskutyámmal, és akkor láttam, hogy valaki összekuporodva fekszik a földön. A hátát láttam, tele volt véraláfutásokkal. Azt hittem, valaki ittasan fekszik, de amikor közelebb értem, akkor láttam, hogy a fiú meghalt – nyilatkozta a törökkanizsai nő az RTS-nek (a Szerbiai Rádió és Televíziónak).

A későbbi boncolás során kiderült, hogy a fiú a hasát ért ütésekbe halt bele, ugyanis felhasadt a mája, vagyis Martin halálát erőszakos tett váltotta ki. Ekkor indult el a nyomozás, aminek következményeként négy fiatalt, két nagykorút és két kiskorút állított elő a rendőrség. Meghallgatásukat követően 30 napos előzetest rendelt el az ügyészség.

Német Nándor, Martin nagytatája az RTS-nek elmondta, unokáját már korábban is bántalmazták az előállított fiatalok, mégpedig a tragédiát megelőző éjjel is, és egy hónappal korábban is, amikor Martinnak orvosi ellátásra is szüksége volt.

– Akkor is nagyon megverték, annyira, hogy kórházba került. Akkor varrták is őt – magyarázta Nándor, majd hozzátette, amikor betörték a fejét, vagyis fülsérülést okoztak unokájának, a rendőrséget is értesítették.

A Blic napilap értesülései szerint augusztus 13-án érkezett bejelentés egy verekedésről az előállított M. D. és az elhunyt fiú között. Akkor Martinnál könnyebb testi sérüléseket állapítottak meg, és a helyi ügyész szabálysértési feljelentést tett M. D. ellen.

Mint a Pannon RTV hírül hozta, a helyiek elmondása szerint a négy fiatalember már régóta rettegésben tartotta a törökkanizsaiakat, ezért is olyan nagy a felháborodás a helyiek körében, hogy gyilkosságnak kellett történnie ahhoz, hogy az illetékesek reagáljanak.

Az ügyben állást foglalt a Tijana Jurić Alapítvány is. A maximális, tényleges életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérik Barna Martin gyilkosaira.

Igor Jurić, az alapítvány alapítója a saját közösségi oldalán megjelentette Martin fényképét, azzal az üzenettel, hogy „erről nem szabad hallgatni”. A tragikus véget ért kortársbántalmazás felborzolta a közvéleményt. A megjelentetett kommentárok alatti hozzászólások szerint az előállított fiúk, akiket Martin meggyilkolásával gyanúsítanak, Törökkanizsán nehézfiúknak számítanak, akik rendszeresen bántalmazták kortársaikat, de az idősebb polgárok bántalmazásától sem rettentek vissza.

Barna Martin, aki a bánáti kisváros közlekedési szakirányán harmadikos középiskolás volt, november 12-én töltötte volna be 18. életévét.

A Blic napilapnak a gyászba borult család szomszédjai elmondták, hogy a fiú szülei elváltak, így Martin az édesanyjával élt, édesapja pedig Magyarországon dolgozott. A tragédia napján az egyik barátjánál volt látogatóban, és azután a nagyszüleihez kellett volna hazamennie, de ők már hiába várták.

A szomszédok elbeszélései szerint Martin jó gyerek volt, mindenkinek köszönt az utcán.

– Belső vérzés okozta a halálát. Lehet, meg is lehetett volna menteni, ha azok a gyerekek egy kicsit is gondolkodtak volna és értesítették volna a mentőket. Hátborzongató, hogy így ért véget egy fiatal élet, és még inkább az, hogy gyerekek okozták a halálát – mondta az egyik törökkanizsai férfi az újságíróknak.

A nyomozást folytatják, ugyanis a rendőrség fényt szeretne deríteni a targédia körülményeire.