2024. április 18., csütörtök

A gyerekeké lesz a Hertelendy-kastély

Bocsáron oktatási központtá alakítják át a patinás épületet
A tartományi kormányilletékesek terepszemlét tartottak (Fotó: Fehér Rózsa)

A tartományi kormányilletékesek terepszemlét tartottak (Fotó: Fehér Rózsa)

A kastély melléképületeit is felújítják (Fotó: Fehér Rózsa)

A kastély melléképületeit is felújítják (Fotó: Fehér Rózsa)

Bocsáron ma megkezdődött a Hertelendy-kastély felújítása, amelyből egy 120 fős kapacitású oktatási központ lesz 20 alkalmazottal. A beruházást 361 millió dinárral a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatta. Ebből a pénzből 270 nap alatt felújítják a kastély fő- és melléképületeit, megépül egy tornaterem és lesz egy új park is. Igor Mirović tartományi kormányfő bocsári látogatása alkalmával elmondta: az új oktatási központ az iskoláskor előtti gyerekek és az általános iskolák alsósai számára készül, és az egész országból érkező gyerekek itt-tartózkodásuk ideje alatt megismerkedhetnek majd a vajdasági falu életével és szokásaival.

A Törökbecse községhez tartó Bocsárnak nagyjából 1200 lakosa van, ők már régóta vártak erre a pillanatra. Saša Maksimović polgármester elmondta: ez a beruházás létfontosságú esemény ezen a kis településen, és ha lesz a lakosságban elég vállalkozói szellem, akár a falu pusztulása és az elvándorlás is megállhat.

Hertelendy József Torontál vármegye országgyűlési képviselője, a romjaiban is tekintélyt parancsoló kastély építője 1803-ban vásárolta meg a kincstártól Bocsár falut, 1839-ben bekövetkezett halála után birtokait három fiai örökölte meg. Később Ivan Bajić báró, Miloš Obrenović kenéz dédunokája, majd a XIX. század végén Bayer Alajos volt a település birtokosa.

A második világháború után a kifosztott kastély a mezőgazdasági birtok igazgatási épületeként funkcionált, majd 2005-ig a nagybecskereki kórházhoz tartozó, pszichiátriai klinika működött ott. Miután az intézmény megszűnt, az egykor patinás épület teljesen lepusztult. 2011-ben elkezdődött a több mint 2700 négyzetméter alapterületű kastély felújítása azzal a szándékkal, hogy a különleges igényű gyerekek terápiás központja legyen, a munkálatok azonban félbeszakadtak. Igor Mirović ennek kapcsán arra is kitért: egy bírósági szakértő szerint a korábbi hatalom idején akkor ebben a projektben 50 millió dinár tűnt el.

A Hertelendy-kastélyból oktatási központ lesz (Fotó: Fehér Rózsa)

A Hertelendy-kastélyból oktatási központ lesz (Fotó: Fehér Rózsa)