2024. április 25., csütörtök

Németországi adomány a zombori kórháznak

Az egykor a Hódság (Odžaci) melletti Paripáson (ma: Ratkovo, korábban Parabuty) élt Duna menti svábok Németországban, Langenbrückenben működő Ratkovó elnevezésű klubja gyűjtésből egészségügyi fölszerelést vásárolt a zombori közkórháznak és a hódsági egészségháznak. A csaknem 700 000 euró értékű adományt hétfőn, szeptember 23-án, 14 órakor adják át a zombori kórháznak.

Az adakozást Baden-Württemberg tartomány korábbi belügyminisztere, Heribert Rech kezdeményezte, az adomány szállítási költségeit a német Vöröskereszt vállalta a vámot és a járulékos költségeket pedig a Siemens cég állta.

A Langenbrückenben működő egyesület korábban már többször adományozott humanitárius segélyt Ratkovo településnek. Ezekkel az adományokkal igyekeztek kifejezni hálájukat a falu szerb lakossága önfeláldozó magatartásáért, amikor a második világháború végén kiálltak a településen élő svábok mellett. A Németországba szakadt paripási svábok továbbra is szoros kapcsolatot ápolnak a település mai lakóival, egyben bíznak benne, hogy adományuk a zombori közkórház révén a környék lakosságának javára válik. Vélhetően ennek a tiszteletnek a jele, hogy németországi egyesületük nem a Parabutch nevet viseli, ahol őseik kitelepítésük előtt éltek, hanem a Ratkovót, amit csak 1948-ban kapott a falu Ratko Pavlović Čičak spanyolországi harcos neve után.