2024. április 20., szombat

Folytatódik a Stan átszervezése

Az újvidéki önkormányzat és a Stan közös terve alapján folytatódik a közvállalat működésének az észszerűsítése, az év végéig 15 dolgozótól válnak meg, a végkielégítések kifizetése mellett.

A Stan közvállalatban folytatódik a munkahelyek észszerűsítése, az év végéig további 15 dolgozótól válnak meg (Fotó: Ótos András)

A Stan közvállalatban folytatódik a munkahelyek észszerűsítése, az év végéig további 15 dolgozótól válnak meg (Fotó: Ótos András)

A tervek szerint a közvállalatban az év végéig 15 dolgozóval csökkentik az állományt, azzal, hogy további három személy nyugdíjba vonul, mivel elérték a nyugdíjkorhatárt. A Stan működésével kapcsolatos évi tervet az újvidéki önkormányzat képviselő-testületi ülésén elfogadták, a végkielégítésekre a városi kasszából 14 millió dinárt irányoztak elő.

A közvállalat évi terve szerint az idén a Stannak 211 dolgozója volt, de ezt a létszámot az év végéig 181 munkásra kell csökkenteni. A közvállalatban a dolgozók 73 százaléka középiskolai végzettségű (76), a szakmunkások száma pedig 57.

A Stanban a havi bruttó átlagfizetés 43.225 dinárt tesz ki.

Az idei terv valójában a folytatása az elmúlt évek leépítési ütemtervének. 2016-ban a közvállalatban 227 munkás dolgozott, 2017 végén 219, 2018-ban pedig 213.

A Stan átszervezésére azért van szükség, mert a közvállalat csaknem a csőd szélére került, óriási adósságokat halmoztak fel az előző évek folyamán, és elkerülhetetlen a konszolidáció. Mindezek ellenére tavasszal a közvállalat további 270 millió dináros hitelt vett fel régebbi adósságainak kifizetése érdekében – olvasható a 021.rs hírportálon.

A Vojvodina Sport- és Üzletközpont mellett a Stan az egyedüli városi közvállalat, ahol valóban csökkentik a foglalkoztatottak számát, míg a többi közvállalatban nagyjából növekedett a dolgozók száma. A Stan és a SPENS viszont kénytelenek megvalósítani az észszerűsítési programot, mert nem képesek másként törleszteni az adósságukat. Ez miatt a SPENS is 100 millió dináros hitelt vett fel, hogy kifizethesse a közvállalatból távozó 66 dolgozó végkielégítését.