2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN

A harmadik olimpiai kvóta Szerbiának

Stevan Mićić a bronzéremért küzdhetett – Sastin Mariannának most sem sikerült dobogóra állnia, Iszmail Muszukajevnek viszont igen

A szabadfogás második napjához érkezett a kazah fővárosban zajló birkózó-világbajnokság, amely meghozta Szerbia harmadik olimpiai kvótáját, miután az 57 kg-ban Stevan Mićić a bronzéremért küzdhetett meg. Az Egyesült Államokban nevelkedett fiatalember a legjobb 32 mezőnyében a marokkói Ansarit verte meg 14:3 arányban, a nyolcaddöntőben hasonlóan fölényes győzelmet (10:2) aratott a kanadai Capellan felett, s utólag csak sajnálhatja, hogy nem került be az elődöntőbe, mert óriási csatát vívott (és négy percig vezetett) a törökök 2017-es világbajnoki ezüstérmesével, a kétszeres Európa-bajnok Atlival, de 5:4-re kikapott. Mivel Atli a döntőbe jutott, Mićić a vigaszágra került, s ott újabb meggyőző előnnyel (8:0) nyert az olasz Davidovival szemben, így a bronzmeccsen a kazah Szanajev volt az ellenfele, ami szintén nem volt könnyű feladat, mert a hazai tavaly második lett a budapesti vb-n, s Ázsia bajnokságát is megnyerte. Nem is oldotta meg a feladott leckét, a kazah 4:3-ra nyert.

Ami a szerb fiúnak nem jött össze, az sikerült a magyar színekben szereplő Iszmail Muszukajevnek (65 kg). A dagesztáni származású versenyző villámgyors akciókkal lepte meg a japán Otogurót, és 5:3 arányban behúzta a bronzmeccset.

A magyar csapatból még hárman léptek szőnyegre a vb hetedik versenynapján, és a legtöbb sajnálnivalója az oszét származású Murad Kuramagomedovnak volt, hiszen a nyolcaddöntőben 4:0-ra is vezetett a 2012-es olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai Burroughs ellen, a végén mégis kapitulált (4:6). S hogy még tetőzzön a baj, az amerikai az elődöntő utolsó pillanatában egy kiléptetéssel kikapott az orosz Szidakovtól, így a naturalizált magyar nem jutott el a vigaszágig, tehát nem szerezhetett olimpiai kvótát sem. Tóth Bendegúz (92 kg) az első meccsén a grúziai Mcituritól kapott ki (8:0), s vereséggel fejezte be pályafutását Ligeti Dániel (125 kg), akit az üzbég Rahimov betusolt.

A női mezőnyben befejeződtek a küzdelmek, s volt még szurkolnivaló, hiszen 62 kg-ban Sastin Marianna a bronzéremért küzdött. A tavalyi vb-n szintén idáig jutott, s akkori vereségét annak tulajdonítottuk, hogy szülése után csupán nyolc hónapja volt felkészülni, de sajnos idén sem sikerült dobogóra állnia, mert a svéd Johansson bizony jobb volt nála. E súlycsoport döntőjében történelmi pillanatok következtek, mert amikor már mindenki azt gondolta, hogy a címvédő, de fizikailag is sokkal erősebbnek tűnő Jusein tiszteltére szólal meg idén is a bolgár himnusz, akkor a kirgiz Tinibekova gondolt egyet, lábbefogással ismét szőnyegre tette a súlycsoport koronázott királynőjét, és megszerezte országa első női világbajnoki címét.

Világbajnokok, nők, 62 kg: Aisuluu Tinibekova (Kirgizisztán), … 5. Sastin Marianna (Magyarország). 68 kg: Tamyra Mensah (USA). Szabadfogás, 57 kg: Zavur Uguev (Oroszország), … 5. Stevan Mićić (Szerbia). 65 kg: Gadzsimurad Rasidov (Oroszország), … 3. Iszmail Muszukajev (Magyarország).