2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Vettel egy év után a dobogó tetején

A Ferrari egy évtizede nem tapasztalt magasságokban jár a Formula–1-ben, miután az előzetes esélylatolgatások ellenére is kettős győzelemmel zárta a Szingapúri Nagydíjat, Sebastian Vettel pedig egy jó taktikai húzással feledtette az elmúlt hetek nehézségeit.

Miután az olaszok Charles Leclerc-rel nyertek Spában és Monzában, amely pályák egyaránt a legjobb végsebességgel rendelkező Ferrari-motoroknak kedveztek, ők maguk és riválisaik is úgy készültek, hogy a lassú, kanyargós szingapúri helyszín a Hungaroringhez hasonlóan a Mercedes és a Red Bull csatájáról szól majd. Ehhez képest már az edzéseken is gyanús volt, hogy semmi nyoma a vörös autók lemaradásának, az időmérőn pedig a csúcsformában lévő Leclerc zsinórban harmadik rajtelsőségét is megszerezte, és esély nyílt arra, hogy karrierje első három győzelmét egymást követő versenyeken húzza be, amire korábban csak Damon Hill és Mika Häkkinen volt képes.

Vettel végre önfeledten pezsgőzhetett (Fotó: Beta/AP)

Vettel végre önfeledten pezsgőzhetett (Fotó: Beta/AP)

A verseny első harmadában őrizte is a vezetést Lewis Hamilton és Vettel előtt, miközben az egész élmezőny meglehetősen lassú tempót autózott, így próbálva megóvni a gumikat, hogy egyetlen kerékcserével abszolválni tudják a szezon leghosszabb, mindig a kétórás időlimit környékéig futó versenyét. Vettel volt az első, aki a bokszba hajtott, és bár Leclerc a következő körben követte, ez a friss gumikon megtett egy kör is elég volt a németnek ahhoz, hogy átugorja csapattársát a bokszkiállások során. A monacói nem fogadta kitörő örömmel, hogy nem kedvezett számára a taktika, és a csapatrádióban fogadkozott, hogy vissza fog támadni, végül azonban nem alakult ki csata a Ferrarik között. A Mercedes viszont nem reagált azonnal a Ferrarik kerékcseréjére Hamiltonnal, így a negyedik helyre csúszva abban bíztak, hogy a frissebb gumi előnyös lesz számára a hajrában, ám a verseny második felét már biztonsági autók sora tette szaggatottá, így mindenki jobban kímélni tudta az abroncsait.

Vettelnek végül nem kellett féltenie a pozícióját, elsőként érte el a kockás zászlót, ezzel több mint egyéves, a tavalyi Belga Nagydíj óta tartó győzelmi hiátusának vetett véget. Megszakította ugyan Leclerc remek sorozatát, ám folytatta a Ferrariét: a csapat most zsinórban három futamgyőzelemnél jár, és bár hihetetlenül hangozhat, de 2008 óta nem volt ilyen jó szériájuk. Mi több, a Ferrari az első csapat a most 12. alkalommal megrendezett Szingapúri Nagydíj történetében, amely kettős győzelmet tudott aratni ezen a hosszú, a hőség és a rengeteg kanyar miatt kimerítő versenyen, amit a szezon legnagyobb erőpróbájának tart az F1.

A dobogóra Max Verstappen állhatott még fel, a Mercedeseknek pedig a 4–5. hellyel kellett beérniük, abban a tudatban, hogy 2014 óta most először talán már nem az ő autójuk számít a mezőny legjobbjának. A bajnoki pontverseny miatt azonban nincs miért aggódniuk: a szezon első felében megállíthatatlannak tűnő Hamilton nagyjából százpontos előnnyel rendelkezik a Leclerc, Vettel, Verstappen trió előtt, és csapattársától, Valtteri Bottastól sem igazán kell tartani a hátralévő hat futamon.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:58:33,667, 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +2,6 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +3,8, 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +4,6, 5. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +6,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 296 pont, 2. Bottas 231, 3. Leclerc 200, 4. Verstappen 200, 5. Vettel 194 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 527 pont, 2. Ferrari 394, 3. Red Bull 289, 4. McLaren 89, 5. Renault 67 stb.