2024. március 29., péntek

Spanyolországban élő britek tiltakoztak Nagy-Britannia uniós kilépése ellen

Több mint száz Spanyolországban élő brit állampolgár vonult utcára tiltakozásul a közelgő Brexit ellen vasárnap Málaga városában.

Az egybegyűltek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vajon milyen jövő vár rájuk a rendezetlen, megállapodás nélküli kiválás esetén, továbbra is jogosultak lesznek-e ingyenes egészségügyi ellátásra, oktatásra, és mi történik a nyugdíjaikkal.

Beszéltek arról, hogy úgy érzik, hazájuk egyszerűen megfeledkezett róluk ebben a helyzetben, és akadt, aki úgy vélte: Spanyolország többet tett érte, mint hazája.

Többen viseltek Stop Brexit! feliratú pólót, spanyol, brit és uniós zászlókat lengettek és transzparenseken fogalmazták meg tiltakozó üzeneteiket. "39 hónapja mérges vagyok" - állt például az egyiken, utalva az uniós kiválásról szóló népszavazás időpontjára.

Andalúziában 50 ezer, Spanyolországban 300 ezer brit állampolgár él hivatalosan, de valós számuk ennél jóval több lehet. A kellemes klímájú, déli spanyol tengerparti városok népszerű célpontjai a letelepedni vágyó főként nyugdíjas briteknek.
A spanyol kormány több alkalommal igyekezett megnyugtatni őket, hogy eddigi jogaikat maradéktalanul biztosítani kívánja azután is, hogy Nagy-Britannia távozott az Európai Unióból.

"Az alapvető cél, hogy egyetlen brit vagy spanyol állampolgár se maradjon védtelen" - mondta még márciusban Josep Borrell spanyol külügyminiszter, miután a kabinet elfogadott egy úgynevezett készenléti tervet egy rendezetlen Brexit esetére.Eszerint például Spanyolországban 2020 végéig a brit állampolgárok eddigi tartózkodási engedélyei érvényben maradnának, és csak azt követően kellene más kategóriájú személyazonosító kártyát igényelniük, immár nem közösségi állampolgárként.

A spanyol kormány a viszonosság elvét várja el a brit kormánytól, és ennek alapján biztosítaná továbbra is a hozzáférést az egészségügyi ellátásokhoz. Az állampolgári jogok mellett az intézkedések kiterjednek a kereskedelmi, pénzügyi, vámügyi, jogi és igazságügyi együttműködésekre is Spanyolország és Nagy-Britannia között.