2023. október 1., vasárnap

Sámán akarta kiűzni Putyint a Kremlből

Az orosz rendőrség letartóztatott csütörtökön egy szibériai sámánt, aki az idén gyalogszerrel útnak indult jakutföldi otthonából Moszkva felé, abban a reményben, hogy vándorlásával – mint állította – képes lesz kiűzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Kremlből.

Alekszandr Gabisev márciusban kelt útra, fogadkozva, hogy több mint 8000 kilométert tesz meg gyalog az orosz fővárosig, hogy elűzze Putyint, akit démonnak nevezett. A burjátföldi rendőrség azonban csütörtökön közölte, hogy letartóztatott egy embert a szibériai autópálya mentén egy még Jakutföldön elkövetett, meg nem nevezett bűncselekménnyel kapcsolatban. A letartóztatott illetőt    Gabisevként azonosították.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az esetet. „A sámán tettei különcnek tűnhetnek, de az orosz hatóságok reagálása groteszk” – fogalmazott közleményében Natalja Zvjagina, az orosz AI igazgatója. „Alekszandr Gabisev számára biztosítani kellene azt a jogot, hogy szabadon kifejezhesse politikai nézeteit és gyakorolhassa vallását, mint bárki más” – tette hozzá.

Gabisev, aki korábban azt jósolta, hogy 2021 nyarára éri el Moszkvát, közel 3000 kilométert tett meg gyalog csütörtökig.

A sámánizmust Oroszország számos részén gyakorolják. E meggyőződés szerint lehetséges kommunikálni a szellemvilággal, és felhasználni az onnan származó energiát. Gabisev letartóztatásával kapcsolatban a Kreml úgy fogalmazott, hogy nem tudnak minden bűnügyet nyomon követni Oroszországban.