2024. március 29., péntek

Csípős szószt az asztalra!

A zentai Juhász Kornél ötféle ízben és erősségben kínálja csilipaprika-szószait

A zentai városnapi rendezvénysorozat kirakodóvásárán sok érdekességgel lehetett találkozni, és az árusoknál nemcsak vásárolni lehetett, hanem sok esetben kóstolni is. Juhász Kornél standjánál is ez volt a helyzet. A zentai fiatalember csiliből készült erősebbnél erősebb szószokat kínált, de hogy senki se vegyen zsákbamacskát, egy-egy tortilla társaságában mindegyik fajtát ki lehetett próbálni. Kornél azt mondja, érdekes módon inkább a nők veszik az erőset, sokszor a kigyúrt, erős férfiak meg sem merik kóstolni.

Érdemes megkóstolni, hogy tudjunk választani(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Érdemes megkóstolni, hogy tudjunk választani(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Hogy miként készülnek ezek a szószok, milyen paprika kell hozzájuk, és miért éppen ebben látott fantáziát, Juhász Kornél a következőket mondta:

– Nagyon szeretem az erőset, de idehaza nem lehet hozzájutni ezekhez az ízekhez, és nemcsak Zentán, hanem a nagyobb városokban sem. Márpedig, aki szereti az erőset, az fogyasztani is szeretné. Mi is mindig Szegeden vásároltunk be Erős Pistából, meg egyéb csípős szószokból, de ebből elegem lett, saját erős paprikát akartam enni. A feleségemmel eldöntöttük, hogy ültetünk paprikát és megpróbálkozunk a termesztéssel. Alaposan utánajártunk a témának, és négy évvel ezelőtt elültettük az első csilipalántáinkat. Édesanyámtól örököltem egy kisebb földterületet, és harminc bokrot raktunk kezdetnek, amiről fogalmunk sem volt, hogy mennyi jön le majd. Aztán a legnagyobb meglepetésünkre olyan sok termett, hogy láttuk, ennyivel nem tudunk mit kezdeni, úgyhogy elkezdtük készíteni a szószokat. Azóta minden évben teszünk paprikát, gazdaságot nyitottunk, főzzük, áruljuk a szószokat és végre annyi csípőset eszek, amennyi csak jólesik.

Arról érdeklődöm, milyen csilipaprika való ezekhez a szószokhoz, és miben tér el a termesztésük a nálunk honos paprikától, és azt mondja, hogy Spanyolországból szerzi be a magokat és szinte ugyanolyanok az igényei ezeknek is, mint a többi paprikafajtának:

Ötféle íz, ötféle erősség(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Ötféle íz, ötféle erősség(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Húszfajta csilit nevelek, 250–300 bokrot teszek, és ez már olyan mennyiség, amiből szépen jut feldolgozásra. A legismertebbeket említve nálam is megterem a Jalapeno, amelyből a leggyengébb szósz készül, a Habanero, a Szellem Chili, a Moruga Skorpió, valamint a Carolina Reaper, mely jelenleg a világ legerősebb paprikája. A magokat még januárban eltesszük, és palántát nevelünk belőle. Ezt mi egyelőre otthon végezzük, a nappaliban rendezkedünk be erre, és jókat is mosolygunk ezen, mert mi szinte kiszorulunk abból a szobából. Hosszú tenyészidejű paprikákról van szó, így csak májusban, fagyosszentek után ültetjük ki őket szabad földbe, és aztán reménykedünk a jó meleg időben. A csili sem sokkal igényesebb, mint a többi paprikaféle, talán csak a meleget igényli jobban, így a lehűlést nem szereti, attól bealszik egy időre. Idén nagyon rossz évünk volt, hiszen májusban nagy hidegek voltak, és ez annyira visszafogta a csiliket, hogy az érésük másfél hónappal kitolódott. Júniusban szokott lenni az első szüretünk, most meg augusztus elejére tolódott, és még mindig nagyon sok a zöld paprikánk, úgyhogy bízunk a további jó időben, hogy beérjen a többi is.

Az ízekkel és az ízesítésekkel kapcsolatban elmondja, hogy saját recept szerint dolgoznak, és, hogy a szószok hozzávetőleg egy évig állnak el:

A csilipaprika sok meleget igényel(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A csilipaprika sok meleget igényel(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Ameddig csak győzzük, az összeset feldolgozzuk, ha esetleg nem bírjuk, akkor fagyasztjuk csak le a paprikát. A szószokhoz megfőzzük a paprikát, majd turmixoljuk és ízesítjük. Sót, cukrot, ecetet adunk hozzájuk, egyéb fűszert nem használunk, mert a paprika nagyon domináns, és egyébként is had érződjön a paprika íz. Az elkészült szószokat 100 ml-es üvegekbe töltjük, és úgy tároljuk. Egy minimális tartósítószert tartalmaznak, de csak amennyi okvetlenül kell ahhoz, hogy ne romoljon meg nagyon gyorsan, és így egy évig is állhantnak felbontatlanul. A szószok erősségét lángocskákkal jelzem, az egy láng azt jelenti, enyhén csípős, a három láng meg már azt, hogy nagyon erős. A zöld és piros Jalapeno a leggyöngébbek, a sárga szósz Habanero és Szellem Chili keveréke, a barna barbecue jellegű szósz édeskés sültekhez való, az extra erős piros pedig 4–5 féle paprikából készül, és azt csak a legbátrabbaknak ajánlom. A legcsípősebb szószokat inkább csak fűszerezéshez használjuk, ízesíteni lehet vele különféle ételeket, vagy joghurtos habarást lehet velük készíteni, a Jalapeno szószok pedig tortilla mellé is fogyaszthatók, vagyis egy jó filmnézéses programnál ideális társak lehetnek. Mi nagyon szeretünk úgy filmezni, hogy közben mártogatunk egy gyengébb szószba.

Ami a szószok értékesítését illeti, Kornél azt mondja, Szabadka és Újvidék között a legtöbb fesztiválon, nagyobb ünnepségen, kirakodóvásáron megfordulnak, és egyre többen ismerik őket. Időnként lányuk, Fanni is besegít az erős ízek népszerűsítésébe, így pl. a Malomfesztiválon ő kínálta a portékát. A családban egyébként mindenki igyekszik kivenni a részét a munkából, így Bettina, Kornél felesége a konyhai teendőkben jeleskedik, ha kell az üvegeket tölti, címkézi, de ha kell, a szántóföldön is segít társának.