2024. április 24., szerda

Biztos alapokra építkeznek

Megkezdték a cölöpök lehelyezését Topolya központjában

Nagy erőkkel dolgoznak a városi stadion építésén, és annak közvetlen szomszédságában, az egykori Vénusz szabadidőközpont helyén is javában zajlanak a munkálatok: folytatják az új fürdőkomplexum alapjainak előkészítését. Furatokat készítenek, melyeket vasbetonnal „bélelnek” ki, így alakítva ki a rendhagyó talajviszonyok mellett is biztonságos alapokat.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele

Topolyán több helyen is építkezések zajlanak. Hamarosan elkészül a Mezőgazdasági Iskolánál a diákotthon, és a következő tanévben remélhetőleg már beköltözhetnek a Topolyán tanuló, távolabbról érkező középiskolások. Az ipari parkban is bővítik az úthálózatot, miközben újabb üzemek is készülnek. Várhatóan a tejgyár és a MidMas új üzemrészlege is megkezdheti működését. Bővítik a szennyvízhálózatot és a víztisztító berendezés megépítésének kiemelt fontosságú projektje is rajtra kész.

Intenzív építkezés zajlik  Topolya központjában is. A városi stadion építésén is nagy erőkkel dolgoznak. Annak közvetlen szomszédságában, az egykori Vénusz szabadidőközpont helyén is javában zajlanak a munkálatok: néhány hete folytatják az új fürdőkomplexum alapjainak előkészítését. Mint ismeretes, egy nagy kapacitású termálkút és egy hideg vizes kút kifúrása már korábban megtörtént. Az önkormányzat azt követően jelentette meg a versenypályázatot, melynek segítségével a törvényben előírt módon választották ki az építkezés kivitelezőjét.

Természetesen még előtte elkészült a fürdő kivitelezési tervdokumentációja. A tervek szerint az építkezés két fázisban zajlik majd. Először magának az épületkomplexumnak a felépítésére kerül majd sor, melynek tervezett értéke mintegy 440 millió dinár. A második fázis az épületegyüttes belső berendezésére és a fürdő környékének rendbetételére, illetve a kísérő tartalmak kiépítésére vonatkozik majd. Kislinder Gábor községi elnök korábbi nyilatkozataiban már elmondta, hogy a községi költségvetésben irányozzák elő saját forrásokból az anyagi eszközöket, de további pályázati forrásokra is számítanak.

Az épülő fürdőkomplexumnál jelenleg az alapok megerősítése, illetve a cölöpök kialakítása, kiöntése zajlik (Tóth Péter felvétele)

Az épülő fürdőkomplexumnál jelenleg az alapok megerősítése, illetve a cölöpök kialakítása, kiöntése zajlik (Tóth Péter felvétele)

Az építkezéshez a talaj előkészítése már megkezdődött, amikor a topolyai önkormányzat egy időre leállíttatta az építkezést, és indítványozták a talajvizsgálatok elvégzését. Az eredmények azt mutatták, hogy a talajviszonyok miatt meg kell erősíteni az ott épülő fürdő alapját. Mint ismeretes, a 80-as években épült egykori Vénusz alapjaival is gondok voltak. Most viszont furatokat készítenek, melyeket vasbetonnal „bélelnek” ki, így alakítva ki a rendhagyó talajviszonyok mellett is biztonságos alapját az építménynek. Összesen 203 „cölöppel” erősítik így meg az alapokat. Szatmári Adrián községi tanács elmondta, hogy a munkálatok jól haladnak, naponta a kivitelező 12–14 vasbetonrudat tud kiönteni.

A tervek szerint egy 25x21 méter átmérőjű úszómedence, egy 12x8 méteres gyermekmedence és egy nyolc méter átmérőjű, kör alakú termálvizes medence várja majd a rekreálni, fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat. Egy úgynevezett gépház kialakítását is előirányozták, ahonnan az objektumot működtetik majd, valamint egy tágas közösségi társas tér kialakítása is a tervekben szerepel.

Ahogyan lapunk hasábjain korábban rendszeresen beszámoltunk róla, 2017-ben a topolyai község 20 millió dináros köztársasági gyorssegélyben részesült, abból fedezték az egykori fürdő romjainak az eltakarítását. Mindez egy átfogó városközpont-rendezési tervbe is illeszkedik. A fürdő újjáépítésével párhuzamosan csatlakoztatják majd rá a környéket a várost átszelő szennyvízhálózat fővezetékére.

 A közbeszerzés teljes értéke 44 millió dinár, így ez a projektum a befejezésig a tervek jelenlegi állása szerint 760 millió dinárba fog kerülni. A zárt fürdő a jó tempóban épülő új stadionnal együtt egy egész komplexumot fog alkotni. A stadion lesz a TSC Labdarúgó Akadémia központi pályája, ott játssza majd a csapat a szuperligás mérkőzéseit.