2024. április 25., csütörtök

Az európai mobilitás hete van

Magyarkanizsa csatlakozik az autómentes naphoz

A Városok és Községek Állandó Értekezlete felhívást intézett tagjaihoz, hogy kapcsolódjanak be az Európai mobilitás hete rendezvény programjába, amely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre.

A szerbiai városok és községek részvételükkel az Európai mobilitás hetének akcióiban ahhoz az európai állásfoglaláshoz csatlakoznak, amely mellé idén 2900 város és község sorakozott fel 49 országból, s melyek mindegyike ezáltal kifejezi egyetértését a fenntartható közlekedés céljaival.

Ebben az évben az értekezlet az Európai mobilitás hete alkalmából megszervezi a városok és községek autómentes napját. Ezen akció keretében az értekezlet arra kérte a községek elöljáróit és a polgármestereket, hogy személyes példájukkal is támogassák az Európai mobilitás hete célkitűzéseinek megvalósulását azzal, hogy pénteken személygépkocsi nélkül mennek munkába (gyalog, tömegközlekedéssel, kerékpárral).

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és munkatársai csatlakoztak az akcióhoz, csakúgy mint az elmúlt években.

Az Európai mobilitás hete rendezvény azon alternatív közlekedési módok promóciójáról szól, amelyek nem használnak fosszilis üzemanyagot. Célja, hogy rendezvényekkel és legalább egy tartósan alkalmazott rendelkezéssel elérje a személyautók használatának csökkenését és a tömegközlekedés feltételeinek javulását, hogy szorgalmazza a kerékpáros, ill. a gyalogos közlekedés elterjedését. Az idei kampány témája a biztonságos gyalogos közlekedés és kerékpározás, a jelmondata pedig: Gyalogoljon velünk!

Az Európai mobilitás hete kapcsán Magyarkanizsán ma 12.30-kor a J. J. Zmaj Általános Iskola udvarán megtartják azt a hagyományos rendezvényt, amellyel a magyarkanizsai önkormányzat a környezetvédelmet és a gépkocsihasználat visszaszorítását hirdeti. Az eseményen részt vesznek a község óvodásai, általános és középiskolás diákjai, akik között ajándékot sorsolnak ki.